Nemet mondott a szavazók többsége az ünnepi tűzijátékra

460 nem és 41 igen szavazattal utasították el – 8 tartózkodás mellett – a vásárhelyiek az augusztus 20-i tűzijáték megrendezését. Az így felszabadult másfél millió forintot is a helyi rászorultak segítségére költi el az önkormányzat.

A Vásárhelyi Valóság pénteken megjelent számában közzétett szavazócédulákat a városházán, a könyvtárban, a művelődési házban, orvosi rendelőkben, a Serház téri idősek otthonában, a strandon és a Jovány buszokon elhelyezett szavazóládákba lehetett bedobni. Ezt kedd délután 4 óráig összesen 509-en tették meg. A ma délutáni urnabontást követő szavazatszámláláson derült ki, hogy a voksolók közül 460-an arra szavaztak, hogy ne legyen tűzijáték, 41-en, hogy legyen, míg egyik lehetőséget sem megjelölve – azaz tartózkodásukat kinyilvánítva – 8-an dobták be a szavazócédulájukat.

Voltak, akik a véleménynyilvánítás ezen lehetőségével élve azt írták a szavazócédulájukra, hogy fizesse a tűzijáték költségeit a polgármester. Akadt, aki arra kérte, hogy a pénzzel azokat a 70 év feletti nyugdíjasokat segítsék, akik nyugdíja kevesebb százezer forintnál. De olyan is akadt, aki azt írta a szavazólapjára, hogy a tűzijáték sorsa már el van döntve.

– Egy már megpályáztatott tűzijátékról szavaztattuk meg a vásárhelyieket, annak ellenére, hogy annak másfél milliós költsége nem terhelte volna meg a város lakosságát, s nagyon sokan szerették volna, ha megrendezzük – mondta a szavazás eredménye ismeretében Márki-Zay Péter. Vásárhely polgármestere hozzátette: a tűzijáték megrendezése melletti és elleni érveire érkezett reakciók láttán döntött arról, hogy annak sorsáról a vásárhelyiek mondják ki a végső szót.

A beérkezett voksok. Volt amelyre üzenetet is írtak a helybéliek

– Összesen 509 szavazat érkezett, ebből 460, azaz a voksok túlnyomó többsége „nem” szavazat volt. Azaz a Vásárhelyen, most augusztus 20-án, nem lesz tűzijáték. Az így felszabadult másfél millió forintot többek közt szociális kiadásokra fordítjuk, s hamarosan bejelentjük, hogyan tudjuk még segíteni a város gazdálkodásának fenntarthatóságát, környezetvédelmi, energiatakarékossági és egyéb takarékossági lépésekkel, illetve a rászoruló (nyugdíjas) polgárokat, akár szociális tűzifával, akár decemberi plusz juttatással – mondta.

Márki-Zay Péter azt is elárulta, hogy az Szent István-napi ünnepségsorozat, így az operettgála vagy egy rock előadás a többszörösébe kerül, mint a tűzijáték került volna. – Vásárhely költségvetése nem áll rosszul ebben az esztendőben – mondta. A polgármester úgy véli, hogy a tűzijáték elutasítása nem helyi specialitás, hiszen azt számos más településen is törölték az ünnepi programok közül.

–  Ami az országos hangulatot indokolja, az az, hogy míg a miniszterelnök fizetését megduplázták, a miniszterekét nagyon megemelték és az államtitkárokét is 3 millió fölé emelték, a miniszterelnök azt tanácsolta mindenkinek, hogy ha nem bírja kifizetni a rezsit, akkor keressen többet. A legtöbb ember ezt nem tudja megtenni, ahogy én sem. Ez, és az áremelések hatása okozta a tűzijáték ellenes hangulatot. Szerintem a legtöbben most arról szavaztak, hogy ebben a közhangulatban tegye meg a város szolidaritásból azt a lépést, hogy ne rendezze meg – mondta.

Márki-Zay Péter arra kért mindenkit, hogy segítsen összeadni kárpótlásul a tűzijátékkal megbízott vállalkozónak egy jelképes összeget. Az adományok befizethetők lesznek egy hamarosan közlendő bankszámlára, de aki a készpénzt tartja egyszerűbbnek, az bedobhatja azt a városháza aulájában elhelyezett, a vélemények összegyűjtésére szolgáló ládába.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!