Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Corvinosok Csángóföldön

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola négy tanulója, Barancsi Krisztián, Barnóczki Lili, Nagyváti Mercédesz és Násztor Boglárka jelentkezett az Összetartozunk Szövetség és a Nemzeti Együttműködési Közösség által szervezett Identitás Táborba, melyet az idén Erdélyben és Csángóföldön rendeztek meg – tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot az intézmény.

Az élményekkel teli kirándulás Kézdivásárhelyen kezdődött, ahol megismerkedtek a tábor többi résztvevőjével, azaz rajtuk kívül 87 emberrel, diákokkal és felnőttekkel. Délután megnézték a várost, köztük Gábor Áron szobrát, a templomot, a főteret, és volt lehetőség egy kis szabad programra is.

Másnap az esztelneki Hamuvirág Néptánccsoport hívta meg őket egy kis traktorozásra: fel Csángótelepre, egy lakatlan faluba, ahol már csak a hajdani iskola áll. A rázós, de jó hangulatú utazás után bográcsban főtt pincepörköltet ebédeltek.

Fotó: HSZC, Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola

A harmadik napon kirándultak a környéken: Zabolán megnézték a csángó múzeumot, Csomakőrösön Kőrösi Csoma Sándor nyomában jártak, és Bálványosfürdőn meg tudtak mártózni a gyógyhatású vizekben, dézsafürdőkben.

A következő napon Tusnádfürdőn sétáltak egyet, majd megálltak az Ezeréves határnál Gyimesbükkön. Gyönyörködtek a csodaszép tájban, felmentek a Rákóczi vár romjaihoz, a Kontumáci kápolnához, majd indultak tovább, Csángóföldre. Pusztinán Nyisztor Ilona, csángó népdalénesnő fogadtak őket a falu templomában, és természetesen énekelt is nekik. A szállásuk Bákóban volt, az egyetem kollégiumában, de mielőtt odaértek, a Magyar Házban is jártak, ahol a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének munkatársa, Gelei Botond beszélt nekik a csángómagyarok életéről, és a szövetség tevékenységéről.

Az utolsó előtti napon is találkoztak egy lelkes csángó tanítóval, Duma Andrással, ő Klézsén tartott egy előadást a csángókról, történelmükről, nyelvhasználatukról, hagyományaikról. Ebéd után megtartották a tábor hagyományos Ki mit tud-ját, ahol felléptek a velük együtt táborozó zenészek, kórusok, színjátszók és táncosok. Előkerültek a magyar, erdélyi, délvidéki és moldvai népdalok, de szólt a gitár is, és kibulizhatta magát a fiatalabb generáció is.

Élményekkel teli, új ismeretekkel és barátságokkal gazdagodva tértünk haza végül, röpke 16 órás utazás után. Úgy búcsúztunk el, hogy jövőre veletek, de nem ugyanitt, hiszen a tábornak minden évben más a helyszíne – tájékoztatott a Corvin iskola.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!