Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

MÁV: késések várhatóak az óriási hőség miatt

Az óriási hőségre való tekintettel, valamint mert a vágányokban és felsővezetékekben káros anyagfeszültség keletkezhet, a MÁV arra kéri az utasokat, hogy a hétvégén csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

Közleményükben azt írják, hogy a kánikulai időjárásban, a hőtágulás hatására a vágányokban, felsővezetékekben káros anyagfeszültség keletkezik, épp ezért folyamatosan figyelik a pályahálózatot, mérik a sínhőmérsékletet, és szükség esetén sebességkorlátozásokat vezethetnek be, ami hosszabb menetidőkhöz vezethet.

Egyes térségekben és vonalakon ezért akadozhat a forgalom, akár nagyobb késések is kialakulhatnak, ilyenkor a vonatok a csatlakozásokat sem tudják tartani. A vasúttársaság mindezekért arra kéri utasait, hogy a hétvégén csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, és ha mégis így tesznek, feltétlenül tájékozódjanak a fennálló forgalmi helyzetről a MÁV internetes és közösségi oldalain, a vasúttársaság ügyfélszolgálatánál, a MÁVDIREKT-nél.

A MÁV szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat. Ha 45 Celsius-fokot elérő vagy afölötti sínhőmérsékletet mérnek, a vasúttársaság fokozott pályafelügyeletet vezet be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50 Celsius-fok feletti sínhőmérsékletnél a forgalombiztonságot veszélyeztető pályahibák alakulhatnak ki. Amennyiben a hőmérséklet eléri azt a szintet, hogy ennek kockázata fennállhat, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedés érdekében sebességkorlátozást vezet be.

A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, így növekszik a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés vagy -sérülés kockázata. A MÁV pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó szakemberei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a vasúti hálózatban keletkező hibákat.

A sebességkorlátozások, helyreállítási munkák akár tartós zavarokat, jelentősebb késéseket is okozhatnak a menetrend szerinti vonatközlekedésben. A vasúttársaság kér mindenkit, aki a hőségriasztás idejére tervezett utazását nem tudja elhalasztani, hogy indulás előtt feltétlenül tájékozódjon a MÁV weboldalán, a MÁV applikációban és a MÁVINFORM közösségi oldalán, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról.

A MÁV-Start egyébként július 20-a óta naponta 10 és 17 óra között a budapesti pályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon ásványvizet biztosít utasainak.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!