Éjjel-nappal csikorog a tram-train – videóval

A pályán csak egy olyan helyen van közel derékszögű kanyar, ahol társasházak állnak. No ott szól a legjobban, s nyitott ablaknál aludni sem lehet mellette – szólnak a panaszok. Utána jártunk.

– Olyan borzasztó a hangja, mintha kréta csikorogna az iskolatáblán – ezzel jellemezte az egyik olvasónk a tram-train szerelvény hangját a Kossuth téri kanyarban. Ez az egyetlen vásárhelyi helyszín, ahol közvetlen társasházak között kanyarodik el a szerelvény.

– Örülök neki, hogy megépült, hiszen gyakran vagyok kénytelen bejárni a szegedi klinikára, s bizony az Aradi vértanúk terén leszállva szinte azonnal ott is vagyok. Busszal ez sokkal körülményesebb volt, autónk pedig szerencsére nincs, mert a klinika környékén művészet lenne parkolót találni, s persze parkolási díjat is kellene fizetni. Ezt azért mondom, mert nem akarom, hogy bárki azt higgye, hogy ellenezném a vasút villamost. De egy idő óta éjjel-nappal rettenetesen csikorog, s mert hajnali fél 3-kor is közlekedik, nyitott ablaknál nem lehet aludni, hiába hozna enyhülést az éjszaka – mondta majdnem egy szuszra egyik olvasónk. Azt kérte, hogy ne írjuk le a nevét, mondván nem akar a Facebook trollok céltáblája lenni.

Hasonló tapasztalatot osztott meg velünk egy másik olvasónk is, aki hozzátett: a csikorgástól a fogába is beleáll a fájdalom. Volt ideje, hogy megfigyelje, nem mindegyik szerelvény csikorog, de amelyik igen, annál mindegy, hogy a vasút-villamos Szeged felől érkezik, vagy éppen arra tart. És az is mindegy, hogy lassabban, vagy gyorsabban veszi be a kanyart.

Kíváncsiak voltunk, van-e alapjuk a panaszoknak, így egy éjszaka (amikor a síneket már órák óta nem sütötte a nap) magunk is kiálltunk az OTP melletti, fent említett kanyarhoz, majd megtettük másnap napközben is.

A tapasztaltakat videóra vettük, így Ön is eldöntheti, csikorognak-e a szerelvények, vagy sem.

Van olyan olvasónk, aki pedig azt figyelte meg, hogy a 004-es szerelvény csikorog. De annyira, hogy az belül az utasok is hallják.

Az egészben az az érdekes, hogy eddig egyetlen szerelvény sem produkálta a fülsértő hangot, pedig tavaly november 29-én indultak az első szerelvények, s azóta is próbaüzemben futnak, ami azt jelenti, hogy egyelőre fizetni sem kell az utazásért.

Július 19-én megkérdeztük az üzemeltető MÁV Start Kommunikációs igazgatóságát, hogy tudnak-e a jelenségről, s próbálják-e elhárítani. Majd kérésükre elküldtük nekik a csikorgó tram-trainekről készített videót, de eddig nem küldtek semmilyen választ.

Ha megteszik, frissítjük írásunkat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!