Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete: durva hiba van az új kata-törvényben

A szervezet elnöke szerint jogi problémákat rejt magában az új törvény, és ezért nem lehetséges a, hogy a kata változással érintettek év közben az átalányadózást válasszák.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke Facebook bejegyzésében azt írja, hogy az új KATA törvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével.

Rövid elemzése szerint a jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza. A régi KATA törvény is említi az „adóévre az Szja tv. szerinti átalányadózás” fordulatot (Katv. 3.§), ami főszabály szerint január 1-től induló átalányadózást jelent, azonban a régi KATA törvény az adóév említése nélkül szabályozta az átalányadózásra való áttérést.

Az új KATA törvény átalányadózásra való áttéréséről szóló része már 2022. augusztus 1-jén hatályba is lép, ez lerontja a régi KATA törvény idevágó passzusát, így az átalányadózás nem lenne 2022. szeptember 1-től választható, csak 2022.január 1-re visszamenőlegesen, vagy 2023. január 1-től. A törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, írja Ruszin Zsolt, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

A 2022. január 1-re visszamenőleges átalányadózás számos jogbiztonságot érintő kérdést vetne fel a számlákon szereplő „KISADÓZÓ” szótól kezdve, a 3 milliós küszöb feletti különadón át, egészen addig, hogy katásnak egyszerre 8 havi bevallása hiányozna és jelentősen több adót kellene fizetnie, visszamenőleg.

Az egyesület arról is tájékoztatta az érdeklődőket a Facebookon keresztül, hogy az ügyben már szombaton éjjel eljuttatták az észrevételüket a kapcsolat@sandorpalota.hu címre, de válasz nem jött rá.

Tegnap pedig Novák Katalin minden változtatás nélkül aláírta a törvényt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!