Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Lázár János ismét kifejtette álláspontját a főispánokról és a vármegyékről – megszavazták, az utóbbit a vásárhelyi képviselő is

A hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselő Facebook posztjában fejtette ki álláspontját a megye átnevezéséről és a főispánságról. Véleménye ellenére az Országgyűlés megszavazta a törvényjavaslatot, valamint az alaptörvény módosítást is, utóbbit Lázár is.

Lázár azt írta, sem a kormánymegbízott, sem a megye átnevezésével nem ért egyet. Az előbbit nem szavazza meg, az Alaptörvény módosítását viszont, fenntartásaival együtt, kötelességének gondolja megszavazni, később azt meg is szavazta.

Az Országgyűlés azonban ma 134 igennel megszavazta a parlament a 2023-as központi költségvetés megalapozásáról szóló kormánypárti törvényjavaslatot, írja a Telex. Ez azt is tartalmazza, hogy kormánymegbízottak ezután főispánok lesznek, 72 év után tér vissza ez az elnevezés, az indoklás szerint azért, mert „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek”. Annak ellenére fogadták el a törvényt, hogy főispán átnevezést egyébként még a Fidesz-szavazók többsége is elutasítja a Publicus Intézet friss felmérése szerint.

Ezt követően 140 igen és 36 nem szavazattal elfogadták kedden, , többek között tehát Lázár János szavazatával, a kormánypártok az Alaptörvény tizenegyedik módosítását. Ez jelenti azt, hogy a megyéket ezentúl, hasonlóan az 1950 előtti időkhöz, vármegyéknek fogják nevezni. Az Alaptörvény módosítása tartalmazza azt is, hogy 2024-től ugyanazon a napon lesznek az EP- és az önkormányzati választások.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!