Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hasznosan telt az Eszperantó Kongresszus, melynek Hódmezővásárhely is otthont adott

Múlt héten közösen rendezte meg Szeged és Hódmezővásárhely a 22. Nemzetközi Egészségügyi Eszperantó Kongresszust (IMEK). A három nap alatt 60 előadás hangzott el négy helyszínen. Hódmezővásárhely már ötödik alkalommal volt helyszíne a találkozónak.

A kongresszus hivatalos nyelve az eszperantón túl az angol és a magyar volt. Az eladások fele személyesen zajlott, másik részét online prezentálták a tanulmányok szerzői. Egy 20 fős tudományos küldöttség érkezett Lengyelországból, Krakkóból, belföldről Nyíregyházáról, Debrecenből, Budapestről, a Magyarországi Eszperantó Szövetségtől is jöttek vendégek.

Dr. Berényi Károly alpolgármester beszámolójában felidézte: 45 évvel korábban, Lengyelországban kezdődött el az IMEK (Internacia Medicina Esperanto Kongreso) története. Az első kongresszust 1977-ben Krakkóban rendezte két fiatal eszperantista, a magyar orvosi könyvtáros, eszperantó tanárnő Faragó Katalin, és a lengyel gyógyszerészhallgató Wlodzimierz Opoka. A második IMEK pedig már Hódmezővásárhelyen volt 1979-ben. Azóta két évenként a világ különböző országaiban rendezték meg.

Fiatal szakorvosként ő 1985-ben az 5. IMEK-en az NDK-ban, Schwerinben, majd 1987-ben Lengyelországban, Krakkóban a 6. IMEK-en volt alkalma tudományos előadásokkal beszámolni szakmai munkájáról a gyermekgyógyászat különböző területeiről.

A program részeként többek között két hódmezővásárhelyi orvos is az előadók között volt és kiváló előadást tartottak angol nyelven. Dr. Szász Orsolya bőrgyógyász főorvos a bőrrákról, a melanomák szűréséről számolt be, Dr. Ciortea Péter belgyógyász pedig a civilizációs betegségekről tartott előadást.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!