Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Zajlik a parlagfüves területek felderítése Csongrád-Csanád megyében

Az idei év tapasztalatai alapján a fertőzés a kisebb területekre jellemző. A nagy földhasználók többnyire eleget tesznek a mentesítési kötelezettségüknek – írja a kormányhivatal oldala.

Tóth Zoltán, a kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetője elmondta, az ellenőrzések saját kezdeményezésre és bejelentésre is történhetnek. A földhivatali munkatársak felveszik a parlagfűvel fertőzött területek koordinátáit. A kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Növény- és talajvédelmi osztály munkatársa ez alapján szabja ki a bírságot, valamint szükség esetén elrendeli a közérdekű védekezést. Az országos statisztikai adatok alapján 2021-ben a Csongrád Csanád Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály a parlagfű felderítés tekintetében 1. helyen végzett.

A tapasztalatok szerint az utóbbi években a növény agresszívan terjed és olyan kultúrákban is megjelenik (pl. kukorica), ahol nem volt jellemző. Repülőgépes és drónos felderítésre 2022-ben is számíthatunk.

A parlagfű mentesítési kötelezettség a külterületi termőföldek, zártkertek és belterületi ingatlanok tulajdonosait, használóit egyaránt érinti. Külterületen és zártkertben a földhivatali osztályok munkatársai végzik a felderítést, belterületen pedig az önkormányzat jegyzője.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!