Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Sok vállalkozónak okoz hirtelen nehézséget a KATA ,,kinyírása”

Megdöbbentette az érintetteket az, hogy a kormány egy nap alatt döntött a katás vállalkozások sorsáról. Több mint 400 ezer kisvállalkozó számára változtak meg ugyanis az adózás feltételei, ráadásul a módosításról év közben döntött a parlamenti többség. Az általunk megkérdezett vállalkozók számításai szerint mindenképpen rosszul járnak azzal, hogy csak magánszemélyektől fogadhatnak be számlát, ráadásul a könyvelői díjak is emelkedni fognak amiatt, hogy bonyolultabb lesz a költségek elszámolása.

Spontán tüntetésnek indult, hídlezárás lett a vége a keddi budapesti demonstrációnak. Szerdán a Kossuth téren indult a tüntetés, a Nyugati tér felé mentek, de éjszaka eljutottak a Karmelita kolostorig is. A tömegben látható ételfutárok például nagyon rosszul járnak az adózásról szóló törvény változtatással, hiszen őket cégek fizetik, és nem magánszemélyek. Hasonló a helyzet olyan vállalkozókkal, akiknek vegyes az ügyfélkörük. Ilyen például Deák József Áron természetvédelmi szakértő is.

Számára a legproblematikusabb, hogy szétválasztották üzleti, illetve magánmegrendelőkre a kiszámlázható tételeket, viszont neki vegyes az üzletköre, akárcsak a legtöbb katás vállalkozónak, a mai világban az üzleti megrendelők azok, akik többségnek számítanak, hiszen nem magánmegrendelőnek számít minden cég, mérnöki iroda, minden önkormányzat, minden közoktatási intézmény például, nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek.

A vállalkozó fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a kormány a változtatás főként a diplomás középosztály tagjait hozta nehéz helyzetbe, mert olyan költségeket kényszerítenek rájuk, amit nem lehet kigazdálkodni. Az is fontos körülmény, hogy a kata egy kiszámítható teher volt a vállalkozónak, ugyanakkor tervezhető bevétel az állam számára. Ez persze azt is jelentette, hogy az adót akkor is be kellett fizetnie a vállalkozónak, amikor egyetlen fillér bevétele sem volt. A reklámiparban és a médiában dolgozó vállalkozók számára is problémát jelent ez a helyzet, hiszen elveszíthetik ügyfélkörük egy részét.

Kelcz Dávidnak olyan a munkája, hogy 60 százalékban dolgozik magánügyfeleknek, 40 százalékban vállalati vagy céges ügyfeleknek, ha benne szeretne maradni a katában, akkor a jövedelmem 40 százalékát el kellene engednie, ha viszont meg szeretné tartani a 40 százaléknyi vállalati ügyfelet, akkor jelenleg, amit tud, és aminek utána tudott számolni, úgy 270 százalékkal emelkedne az adóterhe.

Szerint a mostani változtatások áremeléseket fognak gerjeszteni, hiszen a vállalkozók csak így tudják kitermelni az új adóterheket. Számára az is komoly probléma, hogy októberig lekötött munkái vannak, és ezek költségét még a régi rendszer alapján kalkulálta.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!