Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ma ismét találkozott Márki-Zay Péter és Lázár János – a Modern Városok egy korábban ,,ejtett” projektje is megépülhet?

Márki-Zay Péter polgármester a Vásárhelyi TV Időben című műsorában elmondta, mai napon ismét találkozott és egyeztetett Lázár Jánossal, a város országgyűlési képviselőjével.

Márki-Zay Péter beszámolója szerint Lázár János az energiaárak kapcsán azt prognosztizálta, hogy ezt az önkormányzatok sem fogják bírni, akár tönkre is mehetnek. A kormány, tette hozzá a képviselő, segít a csődbe jutott, vagy csődközeli településeknek, de azok, akik tudják fizetni kiadásaikat, nem. A polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Vásárhely nincs csődben. Ő annak idején mintegy másfél milliárdos adóssággal vette át a várost, most viszont 2,2 milliárd forint van a számlán. Ráadásul a korábbi adósságokat már csaknem 6 milliárd Ft-tal csökkentették. A város stabil körülmények között, megbízhatóan működik, mondta, még ilyen nehéz idők előtt is.

Azt mindenképpen előrelépésnek tekinti, hogy Lázár János most már Hódmezővásárhely fejlesztéséért is felelős több állami céget felügyel, mint miniszter. Ilyen például a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft, amely a hódmezővásárhelyi szennyvíztisztító telep mellett a hulladékudvar fejlesztéséért is felel. Lázár most megígérte, hogy ezeket a fejlesztéseket a jövő évig befejezik. Itt Márki-Zay megemlítette, hogy ha az önkormányzat kapott volna állami kiegészítést az európai uniós forrásokhoz, sokkal kevesebből korszerűsíthették volna a szennyvíztisztítót, mint amennyibe most kerül.

A TOP-os projekteknél átcsoportosítást kértek, mondta, és az egyiknél már meg is érkezett egy pozitív válasz: a Kovács-Kűry Időskorúak Otthona esetében ennek mértéke 40 millió forint, míg a Dobó-Bibó-Janáky utcai lakások felújításánál a politikai döntés már megtörtént, számolt be Márki-Zay.

A Modern Városok Programja kapcsán Lázár János kérte Gyopáros Alpár segítségét a városi projektek előrehaladásában. Eddig ez elmaradt. Persze az is igaz, hogy 2020-ban, 2021-ben is mindössze 50 milliárd forint volt a Modern Városok Programra országosan fordítandó költségvetési tétel, ami figyelembe véve a 23 megyei jogú városnak ígért fejlesztéseket, nem kecsegtet gyors haladással. A polgármesternek ebben a gazdasági környezetben, amikor a kormány naponta jelenti be a megszorításokat, nincs olyan illúziója, hogy valamennyi programelem megvalósulna Hódmezővásárhelyen. Az uniós fejlesztéseknél más a helyzet, az ott megkapott forrásokat, ha nem akarjuk visszafizetni, felelősen kell elkölteni.

Mégis lesz új könyvtár?

Az mindenképpen jó hír, mondta, hogy abban sikerült most szóban megállapodniuk, hogy Modern Városok Programban a teljesen elakadtnak látszó könyvtár felépítését egy kölcsönösen elfogadható helyszínen meg lehet valósítani.

Utólag most már tisztán látszik, hogy több programelem esetében a politikai időhúzás megdrágította őket.

Politikai csatározások most is vannak a városban, ám ezek a kérdések, a város fejlesztése, nem politikai ügy.

Tekintsék meg a teljes adást:

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!