Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A megoldást kínálja nyertes desszertjével a vásárhelyi Benczur Sándor mestercukrász

Széchenyi István születésének 230. évfordulójára rendezett versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület. A vásárhelyi kiváló cukrásznak négy napja maradt a felkészülésre, mert nem volt benne biztos, hogy el akar indulni a versenyen. Végül a mentes sütemény kategória tetszett meg neki, a végeredmény pedig egy tej, cukor és gluténmentes álomdesszert lett, ami hamarosan a cukrászdák polcain is megtalálható lesz.

Benczur Sándor szereti a spontán dolgokat, az alkotásban is ez az elsődleges vonal, amit követ:

Ha van egy jó ötletem, azt egyből szeretném megcsinálni, és bedobni a közösbe -mondja.

Az utóbbi időben annyit ötletelt, versenyzett, hogy most úgy döntött, hogy nem akarja túlvariálni ezt a megmérettetést, minél letisztultabb és egyszerűbb ízeket akart alkotni:

Már volt is egy ötlet a fejemben, amit meg akartam valósítani. Én tányérdesszertekben annyira nem vagyok otthon, inkább a normál cukrásztermelésbe, a másik meg, hogy annyi jó cukrász van az országban, hogy ezt a kategóriát inkább meghagytam másoknak, a csomagolható ajándék protokoll desszerteknél meg, gondoltam, hogy olyanok fognak jelentkezni, akik bonbonokkal foglalkoznak. Ezért lett a választásom a mentes kategória, mert azt nem lehet túldíszíteni, vagy a kalóriák miatt nem tudok túl sok díszítőelemet használni

-mondta a Hódpressnek a versenyről Benczur Sándor.

Az édességnek nem csak cukor és gluténmentes, de tej és tejfehérje mentesnek is kellett lennie, ami rendesen feladta a leckét a vásárhelyi édességkirálynak, a megoldás pedig a kókusztejszín lett.

Szóljunk néhány szót arról is, miért Desszertek-hídja lett a sütemény fantázianeve:

Imádom ezt a kérdést! Széchenyi István akkoriban nagyon sok dolgot áthidalt, ott volt a lánchíd, vagy a selyemhernyó tenyésztése, rengeteg probléma megoldása fűződik a nevéhez, így az én desszertem is egy megoldás, azoknak, akik ételérzékenységgel küzdenek. Garantálja számukra a megfelelő ízélményt, a látványt, és textúrát is, de próbáltam úgy elkészíteni, hogy ne azért vegyék majd meg, mert nincs más választása az ételallergiában szenvedőnek, hanem azért, mert finom

-tájékoztatott arról, hogy miért Desszertek- hídja lett a finomság.

Nagyrészt hazai alapanyagokat kellett használni, és a kókusztejszín nem tartozik teljesen közéjük, de nem volt más választás a mentesség miatt. Azért, hogy ne legyen túl kókuszos Benczur Sanyi egy karakteres cukormentes étcsokoládét választott, mellé pedig egy savas gyümölcsre gondolt. Ezért a meggyre esett a választása. Széchenyi elvileg nagyon kedvelte a pezsgőt, a kávét a borokat, de ezek a mentes kategóriába nem igazán fértek bele.

Fantasztikus volt fellépni a dobogó legfelsőbb fokára ebben a kategóriában, mert rengeteg jó szakember indult el a versenyen. Nagyon jó összetartó csapat volt jelen, büszkeség volt, hogy velük versenyezhettem

Hamarosan a Marcipán cukrászda polcain is meg lehet majd találni a mestercukrász új finomságát a Desszertek-hídját, már több vásárhelyi kereste, hogy mikor kóstolhatja meg. Benczur Sándortól megtudhattuk, hogy akadt már olyan, aki ehetett belőle, de hamarosan a nagyközönségnek is elérhető lesz az aranyérmes mentes finomság.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!