Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Képtelen visszatuszkolni 400 forint alá az euró árát a nemzeti bank

410 forint fölött maradt az euró ára, hiába emelte fel az alapkamatot a jegybank 2 százalékponttal. A kamatfolyosó is feljebb került, de drasztikus forinterősödést ez sem hozott.

Kis mértékben erősödött a forint, miután a Magyar Nemzeti Bank 200 bázisponttal 9,75 százalékosra emelte rendkívüli ülésén az alapkamatot szerdától. 

Az egynapos betét kamata 9,25 százalékosra emelkedett szintén 200 bázisponttal. Az egynapos és egyhetes hiteleké is 200 bázisponttal nőtt 12,25 százalékra.

Utoljára rendkívüli kamatemelés 2008. október 22-én történt az MNB-nél, a Simor András vezette monetáris tanács aznap 300 bázisponttal 11,5 százalékosra emelte az alapkamatot, hogy megfékezze a forint és az állampapírok elleni spekulációt.

A drasztikus jegybanki szigorítás és az IMF-fel történő megállapodás végül segített akkor, és novemberben már lazítani lehetett a monetáris kondíciókon. 

Most a forint piacán a szakértők nem vártak lényeges erősödést a 200 bázispontos emelés hatására, amit már beárazott a piac.

A magyar valuta valamelyest mégis javult a délelőtti helyzethez képest, amikor 414 forint fölött jár az euró és a dollár ára is, a dollárral szemben új történelmi mélypontra került a forint. A jegybanki döntés bejelentése után 410 környékére esett az euró és 408-ra a dollár ára. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!