Erzsébetről nem indul majd iskolabusz Vásárhelyre a következő tanévben

Múlt nyáron még 30 erzsébeti tanulónak rendelt iskolabuszt a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ. Mártélyról a tavalyi létszám alig felére keres buszszolgáltatót az állami fenntartó.

2021 nyarán még 172 külterületen vagy Mártélyon élő, általános iskolai diák számára rendelt iskolabusz-szolgáltatást a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ, a következő tanévre viszont már csak 100 tanulót ingáztatna a fenntartó a vásárhelyi állami iskolákba – ez derül ki azt a két közbeszerzési felhívást összehasonlítva, amely a tavalyi nyári szünetben és az elmúlt napokban jelent meg.

A 72 főnyi különbség három tételből adódik össze, de abból kettő az, ami igazán szembetűnő. Az egyik, hogy az elmúlt tanév idejére még 54 mártélyi nebulónak igényelt iskolabuszt a tankerület, a szeptemberben kezdődő új időszakra viszont már 23 tanulónak. A másik, hogy ezúttal egyáltalán nem kért a buszos vállalkozóktól árajánlatot az Erzsébeten – így a Márton, Zsoldos és Czirják dűlő környékén – élő, általános iskolás korú gyermekek számára, holott múlt nyáron még 30 fő szállítására írt ki versenyeljárást.

Az okokról csak találgatni lehet. A Oktatási Hivatal 2021/2022-es tanévről készített statisztikai összefoglalója szerint 10 425 általános iskolai tanuló tartozik a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ alá. 2017-ben még 11 077 volt ez a szám, vagyis öt év alatt egy népesebb iskolányival csökkent a tanítandó gyermekek száma.

Még ennél is sokatmondóbb viszont az az adatsor a friss jelentésben, hogy mennyivel magasabb a térségi – mármint a vásárhelyi tankerület területén működő – egyházi általános iskolák kihasználtsága, mint az államiaké. Az egyházi fenntartású intézményekben 3979 férőhely volt a most zárult tanévben, ebből 3690 volt feltöltve, ami 93 százalékos mutató. Az állam által működtetett tanintézetekben 8206 férőhelyre 6807 diák jutott, ami 83 százalékos kihasználtságot jelent.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!