Petőfi életével ismerkedtek vásárhelyi és székelykeresztúri diákok

A 2019-es Határtalanul pályázat témája Petőfi Sándor életútja és költészete volt. A projektet az Eötvös József Technikum a székelykeresztúri testvériskolájával, a Zeyk Domokos Technológia Líceum tanáraival és diákjaival közösen valósította meg – tájékoztatta szerkesztőségünket a hódmezővásárhelyi intézmény.

Az első utazás 2020. március 8-a és 10-e között valósult meg. Sajnos rövidebbre sikerült a tervezettnél, mert a koronavírus-járvány miatt korábban haza kellett utazniuk a vásárhelyi diákoknak. A tervezett programok nagy részét ennek ellenére is teljesíteni tudták. Székelykeresztúr főterén koszorút helyeztek el a Petőfi-szobornál, és felidézték az 1848. március 15-ei eseményeket. A város múzeuma kivételes helyet biztosít a költő emlékezetének, tárlatvezetőjük előadása érzékletesen megjelenítette a végzetes csata előtti nap eseményeit. Petőfi Sándor utolsó éjszakájának helyszínén, a Gyárfás-kúriában megnézték „A mi Petőfink” elnevezésű szabadtéri installációt. Nemzeti költőnk utolsó versének tanúja szintén itt látható, a legenda szerint az akkor még ifjú, ma már elszáradt körtefa árnyékában írta Petőfi a költeményt. A szerelem és szabadság költőjének hősi halálát felidéző emlékműnél koszorút helyeztek el Fehéregyházán.

Megemlékezés a szegedi Petőfi szobornál. Fotó: HSZC Eötvös József Technikum

A második utazás 2022. június 20-25. között volt. Székelykeresztúri vendégeik Hódmezővásárhelyen és Szegeden tisztelegtek nemzeti költőnk emléke előtt. Az Eötvösben versekkel, Petőfi-kötetekkel és grafikával idézték fel legnépszerűbb lírikusunk alakját. A még 2020-ban elkezdett Petőfi-emlékhelyeket bemutató térképet is sikerült befejezniük. Kikapcsolódásra is maradt idő: Mártélyon nemcsak a holtág különleges szépségét, gazdag élővilágát élvezhették a székelykeresztúri diákok, hanem a tiszai kenuzás élményével is gazdagodtak. A nyári melegben felfrissülést jelentett a fürdőzés Mórahalmon, ahová a vendégek számára ingyenesen biztosított belépőt a fürdő.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!