A vásárhelyi piacon is érezhető az áremelkedés

Nem az árak magasak, hanem a fizetés és a nyugdíj alacsony – mondta egy vásárló péntek reggel a vásárhelyi piacon. Ma is sokan vásároltak a helyi árusoktól, a legtöbben úgy érzik a piacon jobban kijönnek a pénzükből, mint egy-egy szupermarketben. A magas energia- és műtrágya árak, valamint az időjárási körülmények miatt azonban a piacon is érezhető az áremelkedés.

A termelői zöldségek és gyümölcsök ára magasabbak a tavalyinál, amihez a gazdasági körülmények mellett az is hozzájárul, hogy január óta a szélsőséges időjárással küzdenek a kertészek.

Maróti Mihály őstermelő a Vásárhelyi Televíziónak arról beszélt: ,,Nagyon kemény évünk van. Tavaszi faggyal kezdődött, kaptunk jégesőt és szárazságot, viharokat. Küzdelmes és nehéz volt. A portéka mutatja, hogy valamennyi termett és a minőség elfogadható, bár sok küzdelem árán.”

800 forint a paprika és 1500 a koktélparadicsom. Az egyik árus szerint a vásárlói megveszik, amire szükségük van, csak a korábbinál kisebb mennyiséget engedhetnek meg maguknak. ,,Húzzák a szájukat, de nem tudunk mit csinálni, ez az ár. Nem 5 kilót vesznek, csak 3-at” – fogalmazott Kónya Zoltán vállalkozó.

A piacon a legtöbben nem a termelőket okolták a magas árak miatt, más problémát látnak a kialakult helyzet mögött. Czeller Éva szerint ,,nem ez sok, hanem a nyugdíj és a fizetés kevés. Ezt ennyiből lehet megtermelni és eladni. De a jövedelmek kevesek”. Hoffmanné Edit úgy értékelte: ,, Borzalmas, a nyugdíjunkhoz képest meg tragédia.” Györki Ferencné úgy vélte, ,,nagyon drága minden. A nyugdíjamhoz képest meg pláne.”

Péntek reggel nagy volt a forgalom a piacon, parkolóhelyet sem volt könnyű találni 8 és 9 óra között. A legtöbben úgy látják, hogy a pénzükből itt jobban kijönnek, mint egy szupermarketben.

,, A piac még mindig olcsóbb mit a bolt. A boltba már nem tudok vásárolni. Ott nem is lehet alkudni, itt meg lehet egy kicsit.” – fogalmazott a VTV-nek Györki Ferencné.

Grúber Lajos azt mondta az árakról: ,,Piacon is meg a boltokban is megdöbbentő. Voltam egy nagy boltban. A szórólaphoz képest már 50 forinttal drágább volt a parizer. Nem tudom milyen sebességgel mennek fel az árak, de ez borzasztó.”

Az árusok szerint több zöldség és gyümölcs esetén most lesz a termés csúcsa, akkor némileg csökkenhetnek az árak, viszont hosszú távon jelentős visszaesésre nem számíthatnak a vásárlók.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!