Habakuk Zenekar: a gyerekek őszinték, nem alakoskodnak, ezért jó nekik zenélni

A hódmezővásárhelyi aprónépet többször vonta már be interaktív, éneklős, koreográfia tanulós koncertjébe a szegedi Habakuk Zenekar, és a hétvégén ismét lesz egy szülő és gyermekbarát vidám szűk egy óra a prezentálásukban. Hogy miért épp a gyerekközönség felé fordult az együttes két muzikális személyisége? Erről is beszélgettünk Komjáti Ágival.

Ágival, akit immáron személyesen is ismerek, és kíváncsivá tett, hogy miért választja valaki ezt, az egyrészt könnyűnek tűnő, másrészt nagyon nehéz feladatot. A gyerekek figyelmét nem egyszerű lekötni, de ha sikerül, akkor onnantól garantált a napokig tartó dallamtapadás a kicsiknél. A Habakuk Zenekar mondhatjuk így, biztosra megy: koreográfia tanulásra, együtt éneklésre, és egy közös kalandra invitálja a 2-10 év közötti gyerekeket.

Fontosnak tartják, hogy a gyerekek gondolkodását formálják a dalokkal

Mindig egy ismerkedős dallal kezdjük az előadásainkat, ami az általunk írt Habakuk dal, ezt már a gyerekek nagy része ismeri, és szereti, velünk együtt élik át a színpad előtt. A koncertet általában egy kedvelt népdallal zárjuk, amit közösen éneklünk el a gyerekekkel

– teszi hozzá, illetve azt is, hogy a 40-45 perc alatt egy szó szerinti kalandozni hívják a gyerekeket, a dalokban felmerül a természet, a biciklizés, és nyáron a fagyi témája is.

Ági párja, Peti a fő dalszövegíró az együttesben, de a Fagyi című dalt például Ági alkotta meg.

Ezt a nótát szeretem a nyári szezonban most a legjobban, sőt erre vagyok a legbüszkébb a dalok közül, amiket én írtam – meséli.

A dalszövegírásban, (mint fentebb említettem), élen jár Komjáti Ági párja Majoros Péter, szövegileg ő kivitelezi a gyerekdalokat, illetve a technikai dolgokat is ő állítja össze egy-egy fellépés előtt, mert magát a hangosítást is maguknak végzik el.

Sokaknak lehet az az érzésük, hogy ez egy könnyű műfaj, de egyáltalán nem. A legkisebbek mindig a hangulatuk rabjai, és ráadásul ezt ki is mutatják, nem használják még a társadalom által oly sokszor elvárt álarcot, de ennek a jó oldala az, hogy az örömük is őszinte:

Először vonakodtam ettől a fajta a zenei megmozdulástól, nem tudtam, hogy mennyire tudjuk majd a gyerekeket bevonni, pedig pedagógiai végzettségem van. A gyerekek a legőszintébb közönség. Ha érdekli, akkor semmi nem tudja őt onnan kirobbantani, ha pedig nem, akkor fogja magát és elmegy, és ez nekünk így nagyon jó. Úgy próbáljuk megírni a dalokat, hogy hatással legyen rájuk, és talán kisgyerekkorban lehet a legnagyobb hatást kiváltani a zenével

-mesél Ági arról, hogy honnan jött a Habakuk Zenekar ötlete.

Egy Habakukk koncert hangulata képben

A nyári időszakban folyamatosan koncerteken lehet kapni a Habakuk Zenekart, közben pedig folynak a produkciós munkák, hogy a dalok a fellépéseken kívül is visszahallgathatóak legyenek a kicsiknek, addig a zenekar Facebook oldalán lelhető fel néhány házi videó, ahol fel lehet eleveníteni az emlékeket, táncolni, tapsolni otthon.

Hódmezővásárhelyen legközelebb július 9-én a Bodzásparti Vigadalom rendezvényen délután 15 órakor lehet együtt mulatni a zenekarral.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!