Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Lázár: biztosítani kell a „közhozzáférést” a Balatonhoz, a kiemelt beruházásokat felül kell vizsgálni

Szabó Rebeka, a Párbeszéd országgyűlési képviselője kérdezte a Balatonról Lázár Jánost, beruházásokért felelős minisztert. Az ellenzéki képviselő az ellen emelt szót, hogy a NER pénzért felparcellázza a Balatont, így fölhajtva a balatoni árakat, az építkezésekkel pedig rombolják a balatoni természeti értékeket.

Szabó példaként a „Club Aliga” nevű üdülő-komplexum beruházást hozta fel, amely tönkretenné az aligai löszfalat és a balatonaligaiaktól és balatonvilágosiaktól elvenné a parthoz való hozzáférést. A párbeszédes képviselő a balatoni kiemelt beruházások rendszerét is kritizálta: a NER „a nádasokból tóparti telkeket”, „az öblökből és torkolatokból vitorlás kikötőket”, „a kempingekből luxus lakóparkokat”, „a parti sétányokból szállodákat” épít. Szerinte egyre kevesebb a sokak számára hozzáférhető tópart és ezzel együtt egyre több a csak drága belépővel elérhető terület. – A Club Aliga megépítését tíz milliárd forinttal támogatja a kormány. Lázár János egyetért ezzel? – tette fel a kérdést Szabó Rebeka.

Lázár János hangsúlyozta, hogy „a Balaton Európa egyik legfontosabb természeti kincse”, és állítása szerint ő maga és a kormány is kiemelten fontosnak tartja a balatoni természet megóvását. 2019 óta hatályban van egy törvény, amely szerinte nyolc pontban garantálja azt, amit Szabó Rebeka számonkért.

Arról, hogy a Balaton mindenkié-e, azt mondta, „mindenki szereti a Balatont”, a szegények és gazdagok is szeretnének a Balatonnál nyaralni.„Komoly gazdasági és társadalmi érdek, hogy minden magyar honfitársunk eljuthasson a Balatonra”, aminek érdekében a tárcák számos szociális programot indítottak. Hozzátette, az is fontos, hogy a nagyvállalkozói réteg a pénzét Magyarországon, ne pedig külföldön költse el.

A beruházásokért felelős miniszter szerint Szabó Rebeka is be fogja látni, ha egyszer kormányon lesz, hogy nagyon nehéz összeegyeztetni a zöld szempontokat a folyamatos fejlődés iránti igénnyel.A zöld szempontok és a fejlődés közti szakadék azért van Lázár szerint, mert „a magyarok óriási számban szeretnének a Balatonra menni”, „jó szállodákban akarnak lenni” és „szerencsére van pénzük erre”.

Nagyon helyesnek tartom azt, hogy az elmúlt időszakban a Magyar Turisztikai Ügynökség pénzt és forrást biztosított mindenkinek, aki szállodát vagy szállást akart fejleszteni a Balatonnál, és nagyon helyes, hogy ezt magyar vállalkozók kapták” – folytatta a miniszter. Ugyanakkor a kiemelt beruházások rendszerének felülvizsgálatát ígérte: „Igaza van Önnek abban, hogy a kiemelt beruházások állami rendszere megérett a felülvizsgálatra. Ősszel a tárcám nem csak az állami beruházások teljes rendjének felülvizsgálatára tesz javaslatot az Országgyűlésnek, hanem az állami kiemelt beruházások rendjét is át fogjuk tekinteni” – közölte.

A miniszter megnyugtatná minden aggódó képviselőtársát a Club Aligával kapcsolatban is, mert „a beruházás nem kezdődött el”, „amiről Ön beszél, ott még semmi nem történt”.

Szabó Rebeka úgy reagált, a Lázár János által említett 2019-es törvényt a tapasztalatok alapján nem igazán tartják be, ezért a miniszter válaszát addig nem tudja elfogadni, amíg a törvényt be nem tartatják.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!