Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ismét megemlékeznek majd a Hód-tavi csatáról – a gasztronómia oltárán is

Hetedik alkalommal rendezik meg július 16-án a Hód-tavi Gasztro-lovagi Tornát a 47-es út melletti MotoCross pályán. A fakanalak versengése az egyik legfontosabb eseménye a Hód-tavi csata emléktalálkozónak, amelyet a hónap közepén tartanak. A főzőversenyre várják a csapatok jelentkezését sültek, tészták és főttek kategóriákban.

Kun és magyar vitézek feszültek egymásnak 1282 tavaszán a Hód-tó környékén. A csatát IV. László király csapatai nyerték, amire 11 éve egy fesztivállal emlékeznek Hódmezővásárhelyen. Ennek részeként tartják a gasztro-lovagi tornát, amely hétköznapi nyelven annyit jelent, hogy középkori ételeket készítenek a versengésre nevező csapatok.

Kevés írásos bizonyíték van arra, hogy mit ettek akkoriban az emberek és milyen alapanyagokból, de azért akad, mondta a Vásárhelyi TV-nek Csáki Zsolt, gasztro-szervező.

Természetesen tilos a kávé, tea, paprika, paradicsom, kukorica és burgonya használata, hiszen az európaiak ezeket a növényeket még nem ismerték a 13. század végén. Azért nem kell félni a kihívástól, nagyszerű lakomát lehet csapni más alapanyagok felhasználásával is. A mottó tehát az, hogy csináljunk egy régi receptet.

Azt is elárulta csáki Zsolt, hogy ő mit főz: vadhúsból lesz egy vetrece, házilag kovászolt káposztával, házilag kovászolt uborkával, vad gombákkal, és fel lesz engedve egy laza tejfölös alappal, mondta.

Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet. Az ételeket a csapatok által delegált zsűri értékeli, és a legjobbak elnyerik a legjobb arany- ezüst- és bronzminősítésű Gasztro-lovagi címeket. Lesznek még a Hód-tavi csatához kötődő más rendezvények is július 15-én, 16-án és 17-én. Többek között lovagi torna és íjászverseny is színesíti a programot.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!