Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nincs elég orvos, ezért szülnek a makói kismamák Hódmezővásárhelyen

,,Fogalmam sincs, mikor tudjuk visszaállítani a szülészetet Makón” – jelentette ki a szerdai, makói testületi ülésen Dr. Kallai Árpád főigazgató, amikor a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ aktualitásairól adott tájékoztatást.

A főigazgató a koronavírusjárvány kapcsán elmondta, jelenleg kezelhető a helyzet, néhány napos megfigyelés elegendő, de azért készültségi állapotban vannak. A járványveszély alatt visszaesett a nem covidos betegek száma, úgy vélte, nem fordultak annyian orvoshoz, viszont az is igaz, hogy szüneteltek kapacitások, így Makón többek között a pszichiátria és a szülészet-nőgyógyászat.

Kallai elárulta, a mozgásszervi rehabilitáció újra elindult Makón, viszont ,,humán erőforrás” gondok miatt a pszichiátria és a szülészet nem. Előbbit Szegeden biztosítják, utóbbit pedig a hódmezővásárhelyi intézményben.

Kérdésre válaszolva a főigazgató kifejtette, évek óta nem jött rezidens a makói szülészetre. Ennek oka, hogy mára nem olyan vonzó ez a terület a hálapénz kivezetése miatt, valamint a műhiba perek magas büntetése okán. Véleménye szerint legalább négy szakorvost kellene felvenni, kettő ügyeletben, kettő pedig a nappali ellátásban tevékenykedne – így lehetne biztosítani a szülészetet a makói intézményben. Hozzátette: számukra a biztonságos ellátás biztosítása a fő szempont, ezt most így tudják kivitelezni. Ezáltal időpontot sem tudott mondani, mikor állíthatják vissza az osztályt.

Márki-Zay Péter még tavasszal miniszterelnök-, illetve képviselőjelöltként kiemelten fontosnak nevezte, hogy visszakapja a szülészeti osztályát a makói kórház. A makói szülészet nem csak a szomszédvárosban, hanem a környékbeli falvakban élőknek is fontos. A makói kistérség egyik legtávolabbi települése Pitvaros. A község és a hódmezővásárhelyi kórház között 45 perc az autóút, míg Makóra csak 25 perc.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!