Vegyen velünk lendületet! 970×250 -2

Kiszáradtak a kutak több helyütt az országban

Egyre több helyen van vízhiány az országban. Solymáron és Jászberényben locsolási tilalmat vezettek be reggel hat és este tíz óra között. Erre azért volt szükség, mert a vízellátó kutak teljesen kiürültek a szárazság miatt.

Solymáron kedden kezdett csökkenni a víznyomás, majd a település egyes részein meg is szűnt a vízszolgáltatás. A víztározók jellemzően délutánra, estére ürülnek ki, mivel a helyi lakosok ebben az időszakban többet használják a vizet.

Solymár polgármestere az ATV híradónak elmondta: az elmúlt napok száraz időjárása miatt nagy mértékben megnőtt a lakossági vízfelhasználás. Elsősorban a locsolások, öntözések és medence feltöltések miatt volt olyan nagymértékű a lakossági vízfelhasználás, hogy kiürültek a tározók. Éppen ezért most I. fokú vízkorlátozás van érvényben Solymáron.

„A vízmű ma reggel jelezte számunkra, hogy rendeljük el az elsőfokú vízkorlátozást: kérjük meg a lakosságot, hogy ne locsoljon, ne mosson autót, takarékoskodjon a vízzel, állítsa le az öntöző rendszereket, már azokat természetesen, amik hálózati vízből működnek” – magyarázta Szente Kálmán, Solymár polgármestere.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szerint a vízellátást biztosító rendszer teljes kapacitással működik, azonban a Pilisi – medence egyes településein vízhiány alakult ki. Ezért rendelték el a korlátozást.

Nem csak Solymáron, Jászberényben is vízkorlátozást kellett bevezetni. A város alpolgármestere az ATV-nek azt mondta: náluk is a szárazság a vízhiány fő oka. A korlátozás nullás fokozatát rendelték el.

„Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen a locsolások lennének megtiltva reggel hat óra és este tíz óra közötti időszakban, a hálózatról történő locsolás” – árulta el Balogh Béla alpolgármester.

Az érintett települések vezetői szerint, ha változna az időjárás, és több napos eső jönne, az nagy segítség lenne, mert a többletvíz, amit most locsolásra használnak, megmaradna fogyasztásra.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!