12 százalékkal nőtt tavaly Hódmezővásárhely gazdasága

3 milliárd 285 millió forint adóbevétele volt 2021-ben a városnak, 85 millióval több, mint 2020-ban.

– Még úgy is nőtt 40 millió forinttal a helyi iparűzési adóból befolyó bevétel az elmúlt évben Vásárhelyen, hogy a kis- és középvállalkozások adókedvezménye miatt közel félmilliárd forint esett ki, viszont volt egy egy olyan technikai módosítás, hogy a nagy cégeknek nem kellett 2020 végén fizetni, hanem ez a kötelezettség áttolódott 2021-re – mondta a keddi városházi közgyűlésen Kurucz Roland. A közgazdasági iroda vezetője hozzátette, meglepő módon a koronavírus-járvány és a karanténidőszak miatt bekövetkezett gazdasági válság során is tudott emelkedni a helyben adózó vállalkozások adóalapja, holott csökkenésre lehetett számítani.

A várásházán most dolgozták föl a 2021-as adóbevallásokat, és 12 százalékos gazdasági növekedést mutatnak a számok, ami azt jelenti, hogy tovább fognak nőni az önkormányzat adóbevételei. Minden területen emelkedtek a mutatók, de az építőipar, a kereskedelem és a mezőgazdaság a három húzóágazat, amelynek leginkább bővült Vásásárhelyen az elmúlt időszakban.

Hozzá kell tenni, hogy a helyi adóbevétel-növekedés a már említetteken túl úgy teljesült, hogy közben 2020 óta nem az önkormányzat, hanem az állam kasszáját gyarapítja a gépjárműadó, ami 2019-ig éves szintes átlagosan 110-120 millió forint bevételt jelentett Vásárhelyen, illetve a helyi építményadó 2018-ig és azt megelőző esztendőkben milliárdos vagy még annál is nagyobb tételt jelentett, 2019 óta ez az adónem csupán 700 millió forint körüli összeget hoz a konyhára.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!