Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

“Százmilliókba kerül az adófizetőknek az ingyenes buszjárataink elleni támadás”

A fenti címmel megjelentetett közleménnyel reagált a hódmezővásárhelyi városvezetés a Közbeszerzési Döntőbizottságnak az önkormányzatot és az önkormányzat cégét (HVSZ Zrt.) a buszközlekedés kiszervezésével kapcsolatban több milliós bírsággal sújtó határozatára. Az önkormányzat a döntést igazságtalannak tartja és közleményében azt is írta, hogy végsőkig küzdeni fognak a vásárhelyiek érdekében. Emlékeztetnek arra is, hogy a Volánbusz az elmúlt két évben legalább 240 milliós felesleges költséget okozott az adófizetőknek azzal, hogy kérésük ellenére nem állította le járatait.

Rendkívüli szomorúsággal értesültünk a mai napon – olvasható a szerkesztőségünknek megküldött közleményben – a Közbeszerzési Döntőbizottság (melynek semmilyen kifogása nem volt a városunk korábbi, fideszes vezetése alatti versenykorlátozó gyakorlattal kapcsolatban) 12 plusz 20 milliós bírságáról.

Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televíziónak azt mondta, egy adatszolgáltatási hiba valóban volt, de ez nem indokolja a bírságot, ezért fellebeznek.

Mi úgy gondoljuk, hogy koncesszió esetén a személyszállítási törvény 24.§.(4) d pontja alapján nem kellett közbeszerzést kiírni. Mi ettől függetlenül nyílt ajánlatkérést folytattunk le, tehát egy nyílt versenyben választottuk ki a szolgáltatót erre a bizonyos passzusra hivatkozva. Tehát mi úgy gondoljuk, hogy szabályosan jártunk el, a Közbeszerzési Hatóság pedig úgy gondolja, hogy közbeszerzés kellett volna.

Az önkormányzati közleményből a bírság részletei is kiderülnek: A Közbeszerzési Hatóság  Közbeszerzési Döntőbizottság 2022.06.23-án kelt határozatában közbeszerzési eljárás mellőzése miatt 7 mft-ra, szerződések érvénytelensége miatt további 5 mft-ra bírságolta Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatát.

A közgyűlési határozat alapján történő feladatellátást a Döntőbizottság nem minősítette írásban létrejött szerződésnek, ebből kifolyólag azt állapította meg, hogy a szolgáltatási koncesszió megállapításának ismérve nem teljesült, az írásbeliség hiánya miatt.

Közvetlen kijelölés

Az önkormányzat álláspontja az, hogy a személyszállításról szóló törvény, összhangban egy uniós rendelettel jogalapot biztosított a közvetlen kijelölésre. Véleményük szerint a szerződéssel egyenértékű a közszolgáltatás nyújtására vonatkozó egyoldalú előírás is.

A szükséghelyzeti intézkedés közszolgáltatási szerződés közvetlen odaítélése, közszolgáltatási szerződés meghosszabbítására vonatkozó hivatalos megállapodás vagy meghatározott közszolgáltatások nyújtásának előírása formájában hozható meg. Erre tekintettel az önkormányzat meglátása szerint mindegy, hogy Ajánlatkérő közszolgáltatási szerződést köt-e, vagy kijelölő határozattal történik a feladatellátás.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a közbeszerzési eljárás mellőzése miatt 10 mft-ra, szerződések érvénytelensége miatt további 10 mft-ra bírságolták a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-t.

Működési kockázatok

A HVSZ Zrt. és a Jovány Busz Kft.  közötti közszolgáltatási szerződést a Döntőbizottság ugyanis nem minősítette szolgáltatási koncessziónak, mivel álláspontja szerint a hasznosítási jog átengedése nem járt együtt a szolgáltatás hasznosításához kapcsolódó működési kockázatnak a koncessziós jogosult általi viselésére.

A közleményben az önkormányzat példákkal (üzemanyag árak, bérek, szolgáltatási díjak emelkedése) igazolja, hogy a működési kockázatokat viselnie kellett a szolgáltatónak, a közlekdésszervező ezekt csak részben és a jövőre vonatkozóan kompenzálta.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2021.06.05-től 2021.07.15-ig, valamint 2021.07.16-tól 2022.03.31-ig terjedő időszakokra kötelezte a Jovány Busz Kft.-t Hódmezővásárhely területén történő helyi tömegközlekedési közszolgáltatás ellátására a 2020. év végén lefolytatott piaci felmérés során megállapított legalacsonyabb összegű ellentételezés mellett, írja közleményében az önkormányzat.

Íme az önkormányzat teljes közleménye:

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!