Leghamarabb 2024 nyarán lehet Mindszentnek újra bölcsődéje

Most írták ki a közbeszerzést, 18 hónapja lesz a nyertes kivitelezőnek, hogy felépítse a 48 férőhelyes intézményt.

Még két évet kell várniuk a mindszenti családoknak, hogy helyben bölcsődébe vihessék gyermekeiket – derül ki a Közbeszerzési értősítőben tegnap megjelent felhívásból. A fejlesztéshez még 2020 augusztusában nyert 745 millió forint uniós támogatást a település önkormányzata, azóta húzódik a projekt elindítása, amiről idén márciusban még úgy nyilatkozott lapunknak Zsótér Károly Sándor polgármester, hogy néhány héten belül elindul a munkák versenyeztetése. Azóta 15 hét telt el.

A friss hirdetmény szerint öt épület bontása után kezdődhet el maga az építkezés, amely során közel 900 négyzetméter hasznos alapterületű bölcsődét húznak majd fel. Tizenegy parkolóhelyet alakítanának ki az intézménynél. A jelentkezőknek július 6-ig nyújthatják be árajánlataikat, a nyertesnek pedig a szerződés hatálybalépésétől számított 18 hónapja lesz, hogy elvégezze a kivitelezési feladatokat.

Az ajánlatok értékelése hónapokig eltarthat, vagyis legoptimálisabb esetben októberben választhatják ki a legmegfelelőbb kivitelező céget. Igen ám, azonban a felek közötti írásos megállapodás szignálására egészen addig várni kell, míg a beruházás anyagi fedezete teljes egészében rendelkezésre nem áll. A 745 millió ugyanis biztos, hogy nem lesz elég a fejlesztéshez, akkora volt a drágulás a pozitív pályázati döntés óta eltelt időszakban.

A Mfor nemrég arról írt, hogy konzervatív becslések szerint a kivitelezési költségek idén 18-22 százalékkal nőttek tavaly december végéhez képest. Az elmúlt egy évben a tetőfedés, illetve a szigetelés termékkategóriában 20, illetve 40 százalékos volt az áremelkedés, a vasanyagoknál pedig 60 százalékos. Mindenek tükrében az is előfordulhat, hogy a 2020-ban megítélt támogatás közel kétszeresére is szükség lehet ahhoz, hogy megvalósuljon a mindszenti bölcsőde.

A pénz összetarhálásához az állam, pontosabban a Pénzügyminisztérium segítségét kérné az önkormányzat – erről már márciusi cikkünkben is beszélt a polgármester. Hogy ez miként és mikorra fog sikerülni, külön kérdés annak ismeretében, hogy a kormány az idei és a következő évben a költségvetési kiigazítás keretében 1150 milliárd forintnyi beruházást tervez elhalasztani.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!