Lázár 2011-ben: A vármegyéknek a XXI. század Magyarországához semmi közük

Tegnap kiderült, Kocsis Máté a történeti hagyományokra hivatkozva nevezné át a megyéket vármegyékre, a kormánymegbízottakat a jövőben pedig főispánoknak kell nevezni. Lázár János még 2011-ben, a KDNP-s Harrach Péterrel karöltve nyújtott be olyan módosítót, ami törölte a vármegyéket az Alaptörvényből.

Nem jó történeti aspektusai vannak. (…) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot” – mondta még 2011-ben Lázár János, amikor először merült fel a vármegyék visszahozatalának ötlete, akkoriban az Alaptörvény szövegezése miatt – idézi fel a 444.

Az egyet nem értését a hódmezővásárhelyi fideszes politikus akkor gyorsan tettekre is váltotta és a KDNP-s Harrach Péterrel benyújtottak egy olyan módosítóindítványt, ami törölte a vármegyéket a megszülető félben lévő Alaptörvényből. Ezt a módosítást az Országgyűlés is elfogadta 264 igen és 41 nem szavazattal.

Egy modern, jövőorientált alkotmányban nincs szükség arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik emberek érzékenységét, vagy amelyeknek a 21. század Magyarországához semmi közük nincs” – mondta Lázár 2011 tavaszán az M1-nek, majd hozzátette: „Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja”.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!