Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Egy Ausztriában élő magyar is árakra panaszkodott itthon

Hiába az árstop, átlagon felül drágulnak az élelmiszerek Magyarországon.

A Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke korábban az RTL Híradónak azt mondta, hogy még a lecsó is sokkal drágább lehet idén: a paprika és a paradicsom termelői ára ugyanis 30-40 százalékkal is nőhet.

De az RTL Híradó szerint a szegedi piacon egy Ausztriában élő magyar is az itthoni árakra panaszkodott. „Nálunk sokkal-sokkal olcsóbb minden. Például egy kiló görögdinnye 80 cent” – fogalmazott.

Az Eurostat friss adatai szerint Magyarországon már a múlt hónapban 19 és fél százalékkal többe kerültek a feldolgozatlan, nyers élelmiszerek, például a zöldségek és a gyümölcsök, mint egy évvel korábban.

A Híradó Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert is megkérdezte arról, hogy miért drágulnak Magyarországon az uniós átlag felett az élelmiszerek.„Ez nem az ársapka miatt van, ársapka nélkül még magasabb lenne az élelmiszer-infláció” – mondta. Egyszeri, statisztikai hatással magyarázta, hogy nálunk – az árstop ellenére – gyorsabban drágulnak az élelmiszerek, mint a tagállamok többségében. ,,Az infláció is egyre jobban lefelé konyul, mert a bázishatások miatt minden évben nem történhet ugyanakkora emelkedés. Az ilyen indexeknek az összehasonlításával azért óvatosan kell bánni” – fogalmazott a gazdaságfejlesztési miniszter, aki a hazai korlátozott szállítási lehetőségekkel is magyarázta a rendkívüli drágulást: „Magyarországnak nincsen kikötője, tehát például ez – én is megtanultam másoktól – egy fontos dolog, ami az élelmiszerárakat befolyásolja” – mondta.

Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ugyanakkor a sajtón is múlik, hogy mennyivel drágulnak az élelmiszerek. ,,Mindannyian tudjuk, hogy az inflációnak a fele várakozás, a másik fele pedig költségelem. A várakozás ágon pedig az önök felelőssége nem csekély, hogy ebben milyen üzeneteket sugallnak” – fogalmazott.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint azonban a rekordgyenge forint és a bérköltségek megugrása, az idei 19 és fél százalékos minimálbér-emelés okozott kiugró élelmiszer-drágulást Magyarországon. „Ahhoz képest, hogy korábban mennyivel olcsóbb volt a magyar élelmiszer vagy a magyar vendéglátás, ma már azért többé-kevésbé fölzárkózott a nyugat-európai szinthez, de a kelet-európaiakhoz mindenképpen” – mondta Molnár László vezérigazgató.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!