Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Marha nagy áremelés jöhet a húsféléknél

Ne higgyük, hogy a bab is hús – cifra időszak következik.

A húsfélék ára lendületesen tovább emelkedhet, miután az élősertés felvásárlási ára az elmúlt hónapokban egyes beszámolók szerint megközelítőleg 60 százalékkal emelkedett. Ez a következő hónapokban megjelenik a feldolgozott húsok áraiban is. A sertéshús májusban 12,9 százalékkal drágult éves alapon. Ez a dinamika azonban felgyorsulhat – olvasható a Növekedés friss elemzésében.

Számottevő műtrágyahiány alakult ki, aminek tükrében a műtrágya árak négyszereződtek. Mindez kedvezőtlenül hat a terméshozamokra és a mezőgazdasági termékek árára.

A búza világpiaci árfolyama például kétszer magasabb, mint egy évvel ezelőtt, de jelentősen megemelkedett a takarmánynövények ára is. Utóbbi következtében a húsfélék is számottevően drágulnak.

A helyzetet súlyosbítja, hogy jelentős munkaerőhiány figyelhető meg, amit dinamikus átlagbéremelkedés kísér. A szállítási költségek szintén megugrottak.

A két árstop intézkedés együttesen 2-3 százalékponttal mérsékli a teljes inflációs mutatót. Az élelmiszerárstop kiterjed a házi sertéscombra, így e termékkörnek a fogyasztói ára nem emelkedhet október 1-ig.

A sertéshúsok végső fogyasztói ára ugyanakkor negyedével emelkedhet meg iparági szereplők durva becslései alapján, ami az élősertésárak 60 százalékos megugrására vezethető vissza.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!