Hódmezővásárhelyi életképek Lőkös műterméből

A 20. századi Vásárhely mintegy hat évtizedét öleli át az a tárlat, amely a város kedvelt fényképésze, a 110 évvel ezelőtt született Lőkös Sándor (1912-1193) előtt tiszteleg a Tornyai János Múzeum emeleti termeiben. A mintegy nyolcvan városképet, jeles helyi eseményt, portrékat és csoportképeket felvonultató kiállítást kurátori tárlatvezetésen ismerhetik meg a közgyűjteménybe betérők a június 17-én, pénteken délután 5 órától kezdődően.

Lőkös Sándor több ezer fényképből, üveg- és filmnegatívból, valamint személyes dokumentumokból és tárgyakból álló hagyatékával egy olyan fényképész életművét őrzi a Tornyai János Múzeum, aki hosszú szakmai életpályája alatt nemcsak hitelesen dokumentálta Hódmezővásárhely városképének drasztikus átalakulását a 20. század második felében, de már pályafutása kezdeteitől fogva a művészi látásmód is áthatotta fotográfusi munkáit – emeli ki Bernátsky Ferenc, a Lőkös műterméből című tárlatot rendező és azt pénteken délután bemutató helytörténész. Lőkös Kurucz Dezső István (1914-1996), későbbi Kossuth-díjas festőművésszel ápolt gyerekkori barátsága révén már a harmincas évektől gyakorolta a tájképfényképezést. A mártélyi Tisza-holtágat és az alföldi tájat megörökítő felvételeit gyakran különleges kísérleti eljárásokkal alakította egyedi művészi fotográfiákká. Szakmai elismerést azonban a portréfotók hoztak számára, amelyeket nemcsak megrendelésre készített, hanem pályázatokon, kiállításokon is rendszeresen szerepelt azokkal.

Lőkös Sándor katonaévei alatt, a magyar repülők életébe bepillantást nyújtó, illetve a második világháború frontjain készült megrázó felvételeit a Múzeumok Éjszakáján ismerhetik meg az érdeklődők.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!