Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Szegedről jöttek diákok a Nemzetközi Kerámia Központba

Idén először töltik szakmai gyakorlatuk egy részét a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Központban a Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola növendékei. Az első napon a diákok kipróbálhatták a szobrászkodást és a kerámiakészítést, és pihenésként megtekintették a központ híres gyűjteményét.

Igazi művészteleppé változott a vásárhelyi kerámiaközpont, hiszen az udvar minden sarkában fiatalok rajzoltak, a műhelyben pedig műalkotások készültek. Vásárhelyi gyárak által felajánlott anyagokból dolgozhatnak a gyerekek, az iskolában erre nincs lehetőség, ezen az első napon forgószínpad szerűen kipróbálják a különböző masszákat, anyagokat nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Csala Zsuzsa művésztanár.

A gyerekek szeretik a kötetlen időbeosztást, és ilyenkor teljesen elmerülnek a munkájukban. A kerámiaközpont igazi alkotó légkört biztosítson a művészpalánták számára.

Az alkotótelepi hangulat, ahol szimpóziumokat tartanak már 25 éve, azt az élményt nem tudják az iskolai környezetben visszaadni, mondta Feketű Boglárka művésztanár. Három évfolyam negyven diákja érkezett Szegedről. A keramikusok és szobrászok egyaránt különleges feladatokat kaptak.

Martonosi Olivér is azt emelte ki, hogy eddig nem volt lehetőségük kipróbálni a korongozást, mert bár ők szobrász szakon vannak, ám ő maga eddig is nagyon kacsingatott a kerámia felé, mert nagyon tetszik neki az az iparművészet ág, és most nagyon izgalmas kipróbálni.

Az udvaron közben természetrajzok készültek. A kilencedikes Ilona szobrász, de nagyon érdekli a kerámia világa is.

Növényrajzokat kell csinálni, és lényeg az, hogy minél plasztikusabb formákat találjunk, és ezekről tanulmányrajzot készíteni, mutatta Szabó Ilona.

A diákok megtekintették a kerámiaközpont gyűjteményét, pénteken pedig ellátogatnak a Tornyai János Múzeumba is.

Képek: Vásárhelyi TV

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!