Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Van olyan iskola Vásárhelyen, ahol július elején is bent lesznek a pedagógusok

A hódmezővásárhelyi tankerületben is van olyan iskola, ahol július 7-én kezdődik a pedagógusoknak a nyári szünet. Főleg Hódmezővásárhelyen fordul elő ilyen – fogalmazott szerkesztőségünknek Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád-Csanád megyei elnöke, akivel egy makói Pedagógus Napi ünnepségen készítettünk rövid interjút.

A PSZ-nek megyén belül főleg a tankerületi iskolákkal és a hódmezővásárhelyi központú tankerületi központtal van kapcsolatuk. Tarnay meglátása szerint az elmúlt időszakban normalizálódott a helyzet a fenntartók és a szakszervezet között, de problémák most is vannak. Például van olyan iskola, ahol július 7-én kezdődik a pedagógusoknak a nyári szünet. Hozzátette, bár a jogszabályok szerint a nyári szünetben kell kiadni a szabadságot, de sok esetben nem teszik ezt meg, hanem tartalékolnak az őszi és a téli szünetre. A megyei elnök felhívta rá a figyelmet, ki lehet adni akkor is, de július elején már nincs olyan feladat, ami indokolttá teszi hogy ők még bent legyenek az iskolában. Szerinte ez sokszor igazgatótól függ, ezért van nagy szerepe a járási titkároknak, hogy ezeket tudják jelezni feléjük.

A hódmezővásárhelyi tankerületben is van olyan iskola, főleg Vásárhelyen, ahol előfordul ilyen. Sok esetben nincs meg a rugalmasság. Például amikor egy pedagógusnak év közben akkor kell bent töltenie az idejét az iskolában, amikor olyan feladatot lát el, ami az iskolához kapcsolódik. Ez a szorgalmi időszak kezdete után kevésbé van így. Nem kell feltétlenül mindjárt szabadságra menni, de azokat a feladatokat, amiket el tud látni otthon is, azzal ne kötelezzék, hogy az iskolában legyenek, mert ez a jelenlegi jogszabályokkal is ellentétes – fogalmazott a PSZ megyei elnöke.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!