Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Közel fél évvel előrehozná a 2024-es önkormányzati választást a Fidesz

2024-ben egy napon lehet az európai parlamenti és az önkormányzati választás – közölte Kocsis Máté egy keddi háttérbeszélgetésen az Origó híre szerint.

A cikk szerint a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: „Mostantól mindig egy időben tarthatják Magyarországon az európai parlamenti és az önkormányzati választást, így 9-10 milliárd forinttal olcsóbb lesz a lebonyolítás.”

Ezt a törvényjavaslatot jövő héten nyújthatják be a parlamentnek. Kocsis szerint a javaslattal kapcsolatban alkotmányossági aggályok sem lehetnek, mert jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátuma 2024 októberéig tart majd. Ugyanakkor változtatáshoz az alaptörvényt is módosítani kell, mivel abban az szerepel, hogy az önkormányzati választás októberben van. Igaz, a döntéshez szükséges kétharmad a Fidesz-KDNP rendelkezésére áll a lépéshez.

Ha átmegy a javaslat, akkor 2024 májusában arról dönthetnek a választók, hogy 2024 októberétől 2029 októberéig kik vezessék az önkormányzatokat. Az EP-választás ugyanis 2024-ben májusában lesz.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!