200 milliót spórol Vásárhely, hogy az önkormányzat nem szervezi ki a fűvágást

A fűvágás átszervezésével jelentős megtakarításokat ért el a hódmezővásárhelyi önkormányzat, a közétkeztetés díjai pedig januárig biztosan nem nőnek – erről posztolt közösségi oldalán Szabó János alpolgármester, akinek egyelőre beletört a bicskája a városháza felújításába.

Gyors városüzemeltetési mérleget tett közzé tegnap este Szabó János. Az alpolgármester szerint különféle átszervezésekkel és hatékonyabb munkairányítással és -ellenőrzéssel elérték, hogy 25 helyett 12-13 fővel is el tudják látni a fűvágási feladatokat a város egész területén, ami forintosítva mintegy 200 milliós megtakarítást eredményez, hiszen nem kell bevonni külsős vállalkozásokat a zöldfelületek karbantartására, a kiírt közbeszerzést ezért vissza is vonták. „A pozitívumok ellenére a fűvágással mindig sok a tennivaló. Ez csak a kezdet. Köszönünk bármilyen kritikát” – hangsúlyozta a városvezető.

Arról is beszámolt, hogy miközben országszerte szeptembertől várhatóan 20-30%-kal fog emelkedni a közétkeztetési díj, Hódmezővásárhelyen biztosan nem, mert 2023 elejéig szerződés védi a várost, amely szerint csak január elsejétől lehet szó áremelkedésről, és ez további 40-50 millió forint közötti megtakarítást jelent amellett a 280 milliós összegen túl, amely a közétkeztetés kiszervezésével felszabadult. Hozzátette, a kistérségi társulás esetében március 1-ig szól az árvédelem.

Az alpolgármester ugyanakkor elismerte, nem sikerült kimozdítania a városházi torony és az északi homlokzat felújítását. Hol a tervek és a kivitelezési tervek közötti ellentmondás, hol a közbeszerzés hiányosságának pótlása, hol egy kötbérezési eljárás nehezíti az eredmény elérését. A város útjain tervezett kátyúzások is csúszni fognak, illetve a Teleki utcai bölcsőde nyitása szeptember helyett januárban várható.

Azt is beharangozta Szabó János, hogy a városüzemeltetési munkák átszervezésével hamarosan átalakítják a kukaürítések rendjét, a parkgondozást, a fák locsolását és a közterületi szemétszedés rendjét is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!