Közétkeztetés: 30 százalékos drágulás országszerte?

Akár már szeptembertől 30 százalékkal drágulhat a közétkeztetés. A szolgáltatók szerint ugyanis csak ez fedezné az élelmiszerárak egyre gyorsabb ütemű emelkedését.

Az őszi árakról már zajlanak a tárgyalások a bölcsődei, óvodai és iskolai menzákat finanszírozó önkormányzatok és a közétkeztető cégek között, írja a Telex.

Számítások szerint szeptembertől egy iskolai ebéd teljes áron 800-900 forint lehet, becslések szerint így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetniük.

Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője elmondta, hogy már február végére elolvadt az idei, jellemzően 6–12 százalékos áremelések hatása a közétkeztetési piacon.

Sáfár szerint az élelmiszer- és energiapiacon történt változások hatására már tavasszal 30 százalék körüli áremelés lett volna szükséges, ezen felül májusban az infláció átlépte a 10 százalékot.

Sáfár arról is beszélt, hogy a drágulás együttes hatása jelentősen meghaladja a közétkeztetők által érvényesíteni kívánt áremelés mértékét. Ez optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, de ennyit az önkormányzatok többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni. Egyelőre átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régióktól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!