Bemutatták a közönségnek is a Református Egyházi Gyűjtemény festményeit

Vasárnap egy szeretetvendégséggel egybekötött eseményen mutatták be a Hódmezővásárhelyi Református Egyházgyűjteményt. Szó esett arról, hogy a könyvállomány, amit szintén nyilvánosan lehet keresni és kutatni a Németh László Városi Könyvtár felületein, hamarosan eléri a 100 ezer példányt a város különböző református intézményeiben, ám a vasárnapi délután inkább a festményeké volt. A restaurátor elmondta, a Malom utcai kiállítóhely alkalmas a képek bemutatására, azonban ezt folyamatosan ellenőrizni kell. Az alkotások minőségének megőrzéséhez pedig a jövőben el kell végezni néhány fontos feladatot.

Vasárnap a nagyközönségnek, pontosabban először a hódmezővásárhelyi református gyülekezetek tagjainak is bemutatták a Hódmezővásárhelyi Református Egyházi Gyűjteményt a Tarjáni Igehirdető Állomáshelyen a Malom utca 15-17. szám alatt egy közös református ótemplomi és újtemplomi esemény keretében.

A Hódpressben korábban már megmutatott, és most már nyilvánosan is megtekinthető képek többsége komoly restaurátori munkán ment keresztül már eddig is, de ez a munka még nem ért véget, mondta Kádárné Zsoldos Edit, aki több éve foglalkozik a gyűjtemény kialakításával.

Nagy Nándor restaurátor 2 hónapja kezdett neki a munkálatoknak, elmondta, hogy most a konzerválás volt a cél, hogy kiállíthatóak legyenek a műalkotások. Elárulta azt is, hogy például a Nagy András János festmény felülete rendkívül koszos volt, azt különböző technikákkal kellett megtisztítani, ám statikailag alapvetően rendben volt.

A Nagy Ferencről és Küry Teréziáról készült képek viszont ennél rosszabb állapotúak voltak. A Kovács Ferenc kép ráadásul szakadt is volt, a festék pedig mindkettőről pörgött le. Ezeknek az eddigi rekonstrukciós munkálatai is jóval komolyabb odafigyelést igényeltek, dublírozni, rögzíteni kellett ezeket a festményeket a javítás közben. .

A restaurálási dokumentációk elkészültek, azt az egyházközségnek átadta Nagy Nándor. A későbbiekben 2 festmény igényel még további munkákat, mondta.

Az érdeklődők meghatódva figyelték a műveket. A Hódmezővásárhely Újtemplomi Református Egyházközség lelkésze, Major Istvánné is ezt mondta, különösen a Nagy András János festménnyel kapcsolatosan, de ez igaz a többi alkotásra is. Hódmezővásárhely ezzel egy fontos kulturális örökséget kap vissza, és tudott az egyház egybe rendezni, mondta.

Kérdésünkre Nagy Nándor elmondta, a Malom utcai terem a kiállításra alapvetően alkalmas. Mérés nélkül ugyan, de a hőmérsékletet és a páratartalmat megfelelőnek gondolja. A nap-, tehát az UV-védelem azonban ugyanúgy fontos, és abban biztos, hogy az ablakokra UV-fólia kell majd a közeljövőben. Másrészről, amikor eljön a fűtési szezon, az előbb említett körülményeket ismét meg kell majd vizsgálni.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!