Márki-Zay Péter: A kormány az önkormányzatokkal fizetteti meg a háború árát  

Nem érinti közvetlenül Hódmezővásárhelyt a kormánynak az a döntése, hogy kiveszi az önkormányzatokat a rezsicsökkentés kedvezményezettjeinek köréből, ugyanakkor mégis érzékeny veszteség a városnak – hangzott el többek között az Időben című műsor legutóbbi adásában, melynek vendége Márki-Zay Péter polgármester volt. 

A héten Hódmezővásárhely litván testvérvárosába utazik egy küldöttség élén Márki-Zay Péter. A polgármester elmondta, hogy Kelme régi partnere Vásárhelynek, többször járt küldöttségük a magyar testvérvárosban, ám a koronavírus-járvány két éve alatt sajnos meglazultak a kapcsolatok. Ezúttal Kelmében a város napját ünneplik, és ebből az alkalomból kapott meghívást a vásárhelyi küldöttség. A polgármester jelezte, hogy a tervek szerint a közeljövőben Ulmba is tervez egy látogatást, de delegáció megy a németországi Hechingenbe és a lengyel Zgierzbe is.

Márki-Zay Péter biztos abban, hogy a litvániai látogatásán szóba kerül az orosz-ukrán háború is. Mivel Litvániában jelentős számú orosz kisebbség él, és NATO-tagként ellenséges országként kezeli az országot a Putyin-rezsim, bizonyára erős fenyegetésként élik meg Oroszország ukrajnai agresszióját. A polgármester ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy rövidesen véget ér a szomszédban zajló háború, és nem terjed tovább a konfliktus hazánk irányába.

Részben a háborúhoz kötődik a kormánynak az a bejelentése, mely szerint kizárják a kis-és középvállalkozásokat, valamint az önkormányzatokat a rezsicsökkentés kedvezményeiből. Az indoklás az orosz-ukrán háború, valamint a kormány szerint az EU elhibázott szankciós politikája. Márki-Zay Péter elmondta, hogy Hódmezővásárhely eddig sem részesült ebben a kedvezményben, hiszen egy hosszútávú szerződés alapján a szabadpiacról szerezte be a villamosenergiát. Korábban ez olcsóbb volt, mint az egyetemes szolgáltatás. Ez a szerződés rövidesen lejár, és most készült az önkormányzat belépni abba a körbe, amely kedvezményekre jogosít. Az egyetemes szolgáltatás ugyanis a villamosenergia-kereskedelem speciális módja, amelynek keretében hatósági áron és meghatározott szolgáltatási színvonalon vehetik igénybe az áramszolgáltatást az arra jogosult felhasználók. Márki-Zay Péter kifejtette:

Mi a korábban megkötött szerződés szerint kapjuk a villamos energiát, ami hamarosan lejár, és most lennénk jogosultak arra, hogy immár az egyetemes szolgáltatásba lépjünk, ami most olcsóbb, mint a piaci ár. Erre most a kormány ezt megtiltja. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kormány az önkormányzatokkal fizetteti meg a háború árát. 

A polgármester hozzátette: Az önkormányzat a saját bőrén érzi az energiaárak növekedését, hiszen az idén több mint 200 millió forinttal nőtt a kiadásuk emiatt. Ha hozzátesszük azt, hogy a béremelés és a hitelkamatok is komoly összegeket emésztenek fel, akkor látható, hogy mennyivel nehezebb a gazdálkodás az idén, mint tavaly. Ezért is rendkívül fontos, hogy ésszerű, racionális gazdálkodást folytasson az önkormányzat, hiszen ezeknek a pluszkiadásoknak a kigazdálkodása hatalmas, milliárdos terhet ró az önkormányzatra.

Erről is beszéltek Gémesi Györggyel, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökével, aki nemrégiben látogatott el Hódmezővásárhelyre. Gödöllő 32 éve hivatalban lévő polgármestere például támogatta azt, hogy Márki-Zay Péter az érintettek felé tisztázza, milyen javaslata volt miniszterelnök-jelöltként a védőnői hálózat fejlesztésére. Mint azt már korábban megírtuk, Arató Gergely, a DK politikusa azzal vádolta meg a vásárhelyi polgármestert, hogy az ellenzéki programegyezetetés idején a hálózat leépítését kezdeményezte, Ezt a vásárhelyi polgármester az Időben korábbi adásában is cáfolta. 

A megbeszélésre a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában került sor, ahol tavaly ősszel fejeződött be az a 700 millió forintos beruházás, amelynek köszönhetően a számítások szerint a rezsikiadás 77 százalékkal csökkent az intézményben. A napkollektoroknak köszönhetően a meleg vizet és a fűtést megújuló energia segítségével biztosítják.  Az intézményt jelenleg a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás tartja fenn, amelyből a legutóbbi közgyűlés döntése értelmében a város ki akar válni. A polgármester elmondta, hogy a Kovács-Küry Időskorúak Otthona működésében ez semmilyen lényegi változást nem fog hozni, magára a kilépésre pedig azért van szükség, mert Hódmezővásárhelynek anyagilag nem éri meg a társulás tagjának maradni.

Fűnyírás – jól haladnak

A spórolás, a hatékony működés más területeken is elvárható a polgármester szerint. Ezért kell átlátható pályázati rendszereket működtetni, és ez az indoka annak is, hogy amennyiben egy munkára csak egy cég jelentkezik, újra meg kell hirdetni azt, hogy legyen választási lehetőség. Példa erre a városi fűnyírás, amely esetében is igyekeznek a legjobb ajánlatot kiválasztani a városházán, és amennyiben a munkát időben és jól elvégzi egy cég, valamilyen extra juttatásra is számíthat. A hatékony, minőségi munkát szeretnénk díjazni, és nem azt, amikor kapcsolatok révén szerzi meg a megrendelés egy külsős cég, és utána ráadásul nem is vagyunk elégedettek a munkájával – fogalmazott a polgármester, egyúttal köszönetet mondott Gyöngyösi Ferenc képviselőnek, aki odafigyelt arra, hogy a HMSZ saját csapatai ütemterv szerint dolgozzanak.

Végül a Szent Antal utcán folyó felújításról is szó esett a műsorban. Márki-Zay Péter elmondta, hogy a beruházást a szomszédos Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolában folyó érettségik miatt lassították, de most, hogy a tanév a végéhez közeledik, már felpörögtek a munkálatok.

A munkálatok már a Szent Antal utca Andrássy út és Mária Valéria utca közötti szakaszán folynak, a járda új, színes térköveket kapott.

A strandnál lévő csúszda és kempingépítés is jól halad, de a határidők ott is szorítanak. A strandszezonban biztosan elkészülnek ezek a beruházások, de nagyon nem mindegy, hogy a nyár közepétől vagy a nyár végétől vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat a szórakozni, kikapcsolódni vágyók.  

A teljes beszélgetést is megtekinthetik a Vásárhelyi Televízió YouTube csatornáján.

 

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!