Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Egyre kevesebb pedagógus tanít a vásárhelyi tankerületben, minden 25. tanár pályakezdő

Óvodapedagógusokat is keres az önkormányzat.

„Amikor októberben bejelentettük a közös sztrájkbizottságot, több tanár volt a pályán, mint most. Nem mondhatom, hogy ez egy pozitív fejlemény, de ilyen szempontból nem romlottak a pozícióink. Azt gondolom, ha ez így folytatódik – márpedig nagyon úgy tűnik –, akkor egyre kevesebb tanár lesz a pályán, és egyre nagyobb kényszer nehezedik majd a kormányra, hogy megállapodjon.” – nyilatkozta a héten Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) újonnan választott országos választmányának elnöke. Komjáthy Anna hozzátette, van olyan intézmény, ahol egyáltalán nincs negyven év alatti pedagógus.

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ 1243 fős pedagógusállománya 18 fővel kevesebb, mint a 2021-es mutató – derül ki a központ honlapján közzétett 2022. évi költségvetésből. Mindössze 56 gyakornokot tüntetnek föl az áprilisban készült dokumentumban. Ez azt jelenti, hogy az oktató-nevelő munkát végzők 4,5 százaléka pályakezdő. Ráadásul tavaly még eggyel több újonc pedagógus szerepelt a táblázatban. 2019-ben 87 gyakornokot tüntettek fel a költségvetésben, és összesen 1304 pedagógust.

Nemrég megírtuk, van olyan vásárhelyi iskola, ahova három tanítót keresnek.

Óvónőkből is hiány mutatkozik: a friss álláshirdetések szerint négy óvodapedagógust keres a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!