Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Már 40 % fölött van Lázár János részesedése a batidai vadászkastélyt birtokló Zrt-ben

Az újonnan megalakult országgyűlés képviselőinek ismét le kellett adni vagyonnyilatkozatukat. Így tett Lázár János is, Csongrád-Csanád megye 04. számú egyéni választókerületének képviselője. A mostani vagyonnyilatozatok csak néhány hónap változását mutatják, legutóbb ugyanis január végén tették közzé ezeket az adatokat a politikusok.

Lázár ingatlanvagyona 15 pótlapon fér el, mostani bevallása szerint összesen 36 ingatlanban van vagy 100%-os, vagy résztulajdona. Az ingatlanok között találunk két lakóházingatlant, 23 szántót, de akad 3 erdőrészlet, 2 legelő is.

Föld-, és ingatlan bérbeadásból, valamint földalapú támogatásból bruttó 17 millió forint jövedelme van, könyvkiadásból pedig nőtt az előző időszakhoz képest, akkor 7.7 millió Ft volt a bejövő összeg, most már 8.120.000 Ft.

Már 40 % fölött Lázár részesedése

Lázár Jánosnak három cégben van érdekeltsége: az ERD Conditor SRL. egy Kolozsváron bejegyzett cég, amely teljes egészében az övé, illetve 10 %-ban tulajdonosa a Divatcsarnok Projekt Zrt.-nek. Azonban ismét nagyot nőtt a részesedése a batidai vadászkastélyt birtokló Grosswiese Zrt.-ben, ami 22,92%-ról most már 40,93%.

A legfrissebb vagyonnyilatkozat batidai vadászkastélyt érintő oldala

A Zrt. nagyjából a korábbival azonos szintű 80 milliós árbevételéről szóló cikkünkben még mi minap még mi is a 23 százalékos részesedésről írtunk.

A kastély története 2015-ben indult, ekkor adta el egy vadásztársaság egy helyi ügyvédnek a területet, épp amikor Lázár János anyja megvette a környező földeket. Nem sokkal ezután építési szabályzatot módosított az önkormányzat és kiemelt besorolást adott az építkezésnek. Így aztán az a furcsa helyzet állt elő, hogy Lázár-földek között megépült egy kastély, amiről nagyon szép drónvideót készített a Magyar Narancs, annyira szépet, hogy a kommentelők azt hitték animáció (és manipuláció) az egész. Pedig nem.

A politikus 2018. februárjában az RTL Klubnak adott nyilatkozatában tagadta, hogy övé lenne a kastély, de felvázolta azt az utat (részesedés a cégből), amin végül elindult és egyre nagyobb a tulajdoni hányada. Lázár János mondatai az RTL híradójából:

Ez a 2 lehetőségem van. Vagy az erdőt adom el, vagy a vállalkozásból, ennek a vendéglátóipari vállalkozásnak a részvényeiből próbálok lehetőségeimhez mérten valamennyit megvásárolni. Mérlegelni fogom még ezt az irányt, mind a kettőt. Nincs az épülethez egyébként közöm, nem vagyok az épület tulajdonosa.

Ugyanebben az RTL-es anyagban a DK-s Varjú László annak a véleményének adott hangot, hogy Lázár János itt fog élni vadászkedvtelésének.

Az RTL Klub 2018-as anyagát, amikor még Lázár János azt mondja, hogy nincs köze az épülethez, itt nézhetik meg.

Fontos mellékszál, hogy Lázár János nem csak egyre nagyobb részesedést vásárol a Grosswiese Zrt-ben, hanem ő fizeti az elkerített, kapuval lezárt, így más által nem használható önkormányzati tulajdonú útnak a több milliós bérleti díját. Ezen Benkő Zsolt felháborodott, mármint hogy Lázárnak fizetni kell.

Egy kis kitérőt talán érdemes tenni azzal, hogy megemlítjük, a földvásárló ügyvéd amúgy Kulik Jenő, aki a vásárhelyi városházán is dolgozott, majd tanácsokat adott, nem csak Hódmezővásárhelynek, hanem a Miniszterelnökségnek is.
Nekünk a vietnámi terrakotta bagoly jut eszünkbe róla, amelyet más kacatokkal együtt (na jó, volt ezüst evőeszköz készlet is) – ki tudja miért – 2 és fél millió Ft-ért vásárolt meg 2012-ben a vásárhelyi önkormányzat. Ez annyira érdekes történet, hogy Lázár János vagyonnyilatkozatának további részletezése előtt beillesztenénk ide a Vásárhelyi Televízió riportját. Nézzék meg, aztán olvassanak tovább!

A gépjárműveknél nincs változás, Lázár János tulajdonosa egy 2012-es Land Rover Defendernek, és egy 2019-es gyártású darabot pedig lízingel. Szintén az övé 2019 óta egy Mini 757-es Cooper Cabrio. Az a két 30 miliós gépjármű, amiről a közelmúltban írtunk, nincs a tulajdonában. Ezen kívül birtokol egy kéziratot, Széchenyi Zsigmondnak egy karosszékét, valamint nem részletezett számú festményt és műtárgyat.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. részvényeit, és a közel 10 ezer hektáros területének kezelését megkapó Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kuratóriumi elnökeként 2022-től 950 ezer forint havi jövedelemre tesz szert Lázár János, írtuk múltkor, és ez most is változatlan, akárcsak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumi tagságáért kapott havi bruttó 1 millió Ft-ja.

Megnövekedett azonban némileg az országgyűlési képviselői fizetése, ez korábban még havi bruttó 1.452.960 Ft volt, most 1.579.680 Ft, míg kormánybiztosként 1.296.300 Ft helyett 1.317.208 Ft-ot kapott. A miniszteri fizetés – értelemszerűen – még nem szerepel a dokumentumban.

Az előző időszakhoz képest mintegy 3,5 millió forinttal, 14,5-ről 18 millió forintra nőtt készpénzállománya, a vele szemben fennálló pénzügyi követelések összege viszont nem változott: a magánszemélyekkel szemben álló tartozása 50 millió forint, 18 millió forint a személyi kölcsöne és 38,9 millió forint beruházási hitele. Ezek mellett 7,7 millió forint lízingtartozása van.

Emellett képviselői munkájához 2015-ben bérbe kapott egy bútorozatlan irodát, illetve szintén feltüntetett a képviselő 1 mobiltelefont, 3 notebookot és 1 nyomtatót.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!