Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Innovatív kerékpáros forgalomszámlálási rendszert tesztelt a Magyar Közút és az Asura Technologies

Sikeresen zárult a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a magyar tulajdonú Asura Technologies Zrt. kerékpárszámlálási pilot projektje a Megyeri híd pesti hídfőjénél, a projekt célja a mérési adatminőség javítása mellett egy olyan technológia tesztelése volt, amely nemcsak automatizált, hanem valós idejű adatszolgáltatásra is alkalmas – tájékoztatta a Magyar Közút pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az elmúlt évek tendenciái folytatódnak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen használják a kerékpárjukat már a hétköznapokon is. A környezetterhelés, illetve a közúthálózat terheltségének csökkentésére szolgáló kerékpár- és gyalogoshálózat mérése segítheti a későbbi fejlesztések előkészítését, az egészséges életmód és az alternatív közlekedési módok népszerűsítését, amelyek támogatják Magyarország fenntartható fejlődésre vonatkozó törekvéseit.

 A Magyar Közút 2018 óta országszerte több mint 1000 kilométer kerékpárút kezelését végzi. A társaság célja továbbra is olyan kerékpárút-hálózat üzemeltetése, amely széles körben és biztonságosan használható. Ehhez viszont elengedhetetlenek a megfelelő forgalomszámlálási adatok, amelyek segítenek abban, hogy a kerékpározók igényeihez igazodó fejlesztések valósulhassanak meg a jövőben is – közölték. Az eddig és jelenleg is használt szenzoros és manuális mérési technológia mellett tesztjelleggel egy új megközelítésű adatgyűjtést vizsgált a Magyar Közút. Az Asura Technologies Zrt. mesterséges intelligencián alapuló videóanalitika fejlesztésével foglalkozik, amelyet a közúti forgalomszámlálásnál és parkolási megoldásoknál használnak a világ több pontján, főként az Egyesült Államokban.

A cég által fejlesztett kerékpáros forgalomszámláló szoftver kamerakép alapján, a személyes adatokra vonatkozó jogszabályok betartásával számlál, kategorizál és rögzíti a forgalom haladási irányát. A rendszer külön burkolati- és egyéb szenzorok elhelyezése, illetve alkalmazása nélkül, kizárólag kamerák rögzített képeinek feldolgozásával szolgáltat adatokat. A videó analitikai szoftver a kihelyezett kamera látószögébe eső területen képes a forgalom összes meghatározó paraméterének érzékelésére.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!