Kiléphet a kistérségi társulásból Hódmezővásárhely

Amennyiben a városi közgyűlés rábólint, az önkormányzat kilép a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásból – mondta a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában Márki-Zay Péter polgármester. A döntést azzal indokolta, hogy komoly anyagi veszteséget okoz az önkormányzatnak az, hogy Vásárhely tagja a társulásnak.

Átlátható, takarékos, hatékony gazdálkodásra van szükség, ezért Hódmezővásárhely érdekeit nem szolgálja az, hogy a kistérségi társulás tagja – mondta a polgármester a műsorban. A lépés előzménye, hogy vannak olyan tagok a szervezetben, melyek több 10 millió forinttal tartoznak, így Hódmezővásárhelyre túl nagy teher hárul. A másfél milliárdos költségvetésű társulás fenntartása tehát nagyrészt a hódmezővásárhelyi önkormányzatra hárul, ezért célszerű elhagyni a szervezetet.

Korábban a bölcsődéket már kivonták innen, most a többi intézményt is tisztán önkormányzati fenntartásúvá tennék. Márki-Zay Péter előrevetítette, hogy amennyiben a képviselő-testület rábólint, könnyen elképzelhető, hogy ez a társulás végét is jelenti, mert fenntarthatatlanná válik anyagilag. Hódmezővásárhely ugyanakkor magához vonná többek között a városban működő idősellátást, a védőnői szolgálatot, valamint a tanyagondnoki hálózatot.

Egy fontos beruházásról is beszélt a polgármester. Régi vágya teljesült ugyanis az öreg-kishomoki lakosoknak azzal, hogy a 47-es úttal párhuzamosan futó kerékpárút közvilágítást kapott. A kishomokiak számára az is jó hír, hogy a szervízútnál is kiépül a közvilágítás, és néhány hónap múlva itt is biztonságosan lehet majd kerékpározni naplemente után. Korábban egy közel 700 méteres szakaszon már kiépült a közvilágítás, ám vandálok megrongálták a kandelábereket. Ezért az új, napelemmel működő világítótesteket és akkumulátorokat most 5 méter magasra szerelték, így remélhetőleg senki nem tesz kárt ezekben. Ezúttal 14 új kandelábert telepítettek, így újabb 1,2 kilométer kerékpárút kapott világítást   .

A napokban írták alá a támogatói szerződéseket azokkal a sportegyesületekkel, civil szervezetekkel, melyek önkormányzati támogatásban részesültek. Fontos változás a korábbi gyakorlathoz képest, hogy míg az előző évek alatt lényegében a városvezetésnél lobbiztak a szervezetek támogatásokért, addig most transzparens módon, pályázat útján bárki kérhet támogatást, aki meg tudja indokolni az igényét.  Kedden például 31 sportegyesület kapott városi támogatást, de a civil szervezetek működésére is komoly összeget fordított az önkormányzat.

Közeledik a gyereknap, valamint a nyári szünet az iskolákban. A város komoly rendezvénysorozattal készül a gyerekek ünnepére – mondta a polgármester -, ugyanakkor tematikus nyári táborokkal várják a gyerekeket a nyári szünidő alatt. Márki-Zay Péter azt is jelezte, hogy az idén várhatóan megrendezik a Mártélyi Kavalkádot, ami tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt. Aki tehát kellemes kikapcsolódásra vágyik, és nem akar messzire elutazni, jegyezze fel a dátumot: augusztus 5-6-7, Mártélyi Kavalkád.   

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!