Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint

Karikó Katalint a Yale University díszdoktorává avatták a 2022. május 23-i ünnepségen. A magyar biokémikussal, a Szegedi Tudományegyetem alumnájával, díszdoktorával és kutatóprofesszorával együtt tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem tiszteletbeli oklevele elismerésben – közölte az SZTE.

Biokémikusként a „tudomány doktora” oklevelét a Szegedi Tudományegyetemen vette át Karikó Katalin. Az SZTE díszdoktori címét is elnyert kutatóprofesszort a Yale Egyetem úgy mutatja be, mint aki az RNS által közvetített mechanizmusokra specializálódott. Társalapítója, illetve 2006 és 2013 között az RNARx vezérigazgatója volt, jelenleg pedig a BioNTech RNA Pharmaceuticals vezető alelnöke. A világjárvány elleni küzdelemhez való hozzájárulása őt és munkatársát, Drew Weissmant esélyessé teszi a Nobel-díjra. Munkája a COVID-19 vakcina kifejlesztésének sarokkövét jelenti. . Az mRNS-alapú vakcina alkalmazása óta Karikó elismert és keresett személyiséggé vált, aki szerepelt a jelentősebb kiadványokban és a TIME 100 listán.

A 10 kitüntetett közül ketten is kötődnek Karikó Katalinhoz: a University of Pennsylvania laboratóriumaiban vele együtt dolgozó Drew Weissman és a Yale posztumusz kitüntetését kapta meg a 1997-2001 közötti amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright, akit 2000-ben választott díszdoktorai közé az SZTE.

A Yale University 321. alkalommal ünnepelte diplomásait. A Yale díszdoktori címét elnyert, a szakterületén kiemelkedő teljesítményt elérő személyek között zenész, újságíró, diplomata, köztisztviselő, történész, jogász, kutatóorvos, biokémikus, immunológus, szociológus is szerepel. A

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!