Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A zsúfoltságmentes utasszállításért 96 milliót vár a vásárhelyi önkormányzattól a Volánbusz

Átlagosan havi több mint 10 millió forintba került 2021-ben a Volánbusznak a hódmezővásárhelyi helyi járatok működtetése – derül ki az állami cég beszámolójából, amelyről pénteken tárgyal rendkívüli ülésén a városházi közgyűlés.

A társaságnak nincs információja olyan rendszeres zsúfoltságról, amely miatt a menetrend módosítását kellett volna kezdeményezni – olvasható a Volánbusz Zrt. a vásárhelyi önkormányzathoz benyújtott, 2021. évi beszámolójában.

2020-hoz képest tavaly 27,4 százalékkal csökkent a helyi járatokon közlekedő utasoktól származó bevétele a vállalatnak: a legnagyobb arányú visszaesés az általános bérletek értékesítésénél jelentkezett, ahol az 31 százalékkal mérséklődött a forgalom, és ez 960 ezer forint elmaradást jelent. A tanulói bérletekből származó bevétel közel 53, míg a nyugdíjas bérletekből származó bevétel mintegy 60 százalékkal csökkent egy év alatt – ezek együtt 262 ezer forint kiesést okoztak.

Forrás: Volánbusz Zrt. 2021. évi beszámoló

A dokumentumban rögzítik, hogy a beszámoló elfogadását követően legkésőbb június 30-ig 96 millió forint ellentételezést várnak a nyújtott szolgáltatásért cserébe az önkormányzattól.

Külön határozati javaslat szerepel ebben a témában a pénteki előterjesztések között, amiben rögzítik, hogy az állami társaság és az önkormányzat között mindkét fél által aláírt, érvényes közszolgálati szerződés 2018 végéig állt fenn, ezért nem lehetséges a beszámoló elfogadása.

A Volánbusz és az önkormányzat pereskedéséről legutóbb itt írtunk.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!