Vegyen velünk lendületet! 970×250 -2

Holokauszt 78 – mártír megemlékezés a Zsinagógában

A Holokausztra emlékeztek vasárnap délelőtt a Szent István téri Zsinagógában. Minden felszólaló kiemelte, emlékezni kell az elhunytainkra, azért is, megismerni a múltat, hogy mindez ne ismétlődhessen meg. Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, ám a teljes vidéki zsidóságot május közepe és július eleje között Auschwitz-Birkenauba deportálták.

Az esemény vendége volt Dr. Szalay-Bobrovniczky Vince Miniszterelnökség, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki a kormányzat nevében azt mondta, hogy Magyarországon a zsidóság most európai mércével is biztonságban élhet. Ő maga is kiemelte, hogy a múltbéli események nem ismétlődhetnek meg.

Márki-Zay Péter polgármester is a magyarság egyik legnagyobb tragédiájának nevezte az 1944-es eseményeket. Ezeket az eseményeket sajnos nem vagy legalábbis csekély hatékonysággal akadályozta Horthy Miklós kormányzó, ennek a kapcsán Ungváry Krisztián történész álláspontját elevenítette fel a polgármester. Ennek kapcsán a megemlékezések végén röviden szót kért Szalay-Bobrovniczky Vince, aki elmondta, hogy ő több kérdésben egyetért Ungváry Krisztiánnal, azonban nem mindenben.

Azt is hozzátette még beszédében, a holokauszt nem a gázkamrákban kezdődött, mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a propaganda, a lejáratás, a dezinformáció a múltban is tragédiákat szült, és ezek nem szűntek meg, és nem csak az ő személye ellen.

Dr. Kis Andrea alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy mintegy 500 vásárhelyi személy vált a holokauszt áldozatává, és ez nem a megszálló erők miatt történt, ebben történelmileg a magyar hadsereg, a magyar közigazgatás sajnos fontos szerepet játszott. Azt is elmondta, mindig, amikor belép a Zsinagóga kapuján, az órára néz először, ami 10 óra 10 percet mutat a mai napig, azt az időpontot, 10 óra 10 percet mutatja, amikor elhurcolták a város 737 zsidó polgárát.

A megemlékezést Darvas István főrabbi vezette, ami után a megjelentek megkoszorúzták Beretzk Pál, Almásy Tibor, II. János Pál pápa és a Roma holokauszt áldozatainak emléktábláját.

- HIRDETÉS -

- HIRDETÉS -

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!