Kapkodnak a tanítókért a vásárhelyi iskolák

Egyre inkább érezteti hatását a pedagógushiány Hódmezővásárhelyen is. Van olyan iskola, ahova három tanítót keresnek.

„Tudjuk, hogy anyagi és ezzel együtt társadalmi megbecsülésük nincs arányban azzal az értékes munkával, amit végeznek. Tudjuk, hogy a heti óraszám-terheik magasak, valamint aggodalommal figyeljük az egyre növekvő pedagógushiányt is”. Többek közt ez is olvasható abban a közleményben, amelyet több katolikus pedagógus tájékoztatása alapján az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa jegyez, az iraton szereplő dátum pedig 2022. május 17. A levél részleteiből a Szemlélek blog idézett.

Az elmúlt napokban feladott, és a Belügyminisztérium által működtetett Közszféra Állásportáján megjelent hódmezővásárhelyi hirdetések alapján jelenleg tanítók iránt van a legnagyobb igény a városban. A Németh László Gimnáziumba és Általános Iskolába jelenleg három alsó pedagógust, míg a Klauzál, a Szent István és a Varga Tamás iskolába egy-egy tanítót. Az említett négy intézmény mindegyikébe matematika tanárok jelentkezését is várják.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jelezte, hogy a kormány a választási kampányban – uniós forrásból – még háromszor 10 százalékos béremelést ígért a pedagógusoknak, de ehhez képest a belügyminiszter szerdán már másról beszélt – számolt be az Index. Pintér Sándor azt mondta: az uniós forrásokat elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre szánják. A bérek emelésének lehetőségéről beszélve a belügyminiszter úgy fogalmazott a meghallgatáson: azokon egyértelműen javítani kell, de „ez nem elhatározás kérdése”, hanem a gazdasági helyzettől függ, és épp ezért nem ígér semmit. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!