Nem figyeltek meg törvénytelenül politikusokat – a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleménye

A Hadházy Ákos országgyűlési képviselő feljelentése által, a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette.

Az ügyészségen egy más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügy gyanúsítottja feljelentést tett, mert álláspontja szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztályának korábbi volt vezetője 2017 őszétől számos alkalommal adott utasítást engedély nélküli megfigyelésekre.

A feljelentés szerint a megfigyelések során az érintett személyek – köztük a mentelmi joggal rendelkező Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, valamint a „Ligetvédőkhöz” tartozó személyek – mozgását fényképfelvételekkel is dokumentálni kellett, amely fotókat egy közös üzenetküldő csoportba töltöttek fel a részt vevő rendőrök.

A vonatkozó jogszabályok alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság személyi állománya szolgálati feladataik ellátása során részt vesznek a Budapest területén tartott – a sportrendezvény és a gyülekezési jog hatálya alá tartozó – rendezvények biztosításában.

Ezen nyilvános rendezvényeken készített felvételek nem azonosíthatók a büntetőeljárásról szóló törvény szerinti rejtett figyeléssel. A nyilvános rendezvények, tüntetések célja amúgy is az, hogy a résztvevők a nyilvánosság előtt fejthessék ki véleményüket, vállalva azt is, hogy az eseményen róluk felvételeket készítenek. A gyülekezés biztosításában résztvevő rendőrök a rendezvények előtt és azt követően nem figyelték meg az országgyűlési képviselőket, ilyet maga a feljelentés sem állított.

Megállapítható tehát, hogy a feljelentő összekeverte a büntetőeljárásról szóló törvényben szabályozott, valamely bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban alkalmazott rejtett figyelést, mint leplezett eszközt és a hivatkozott rendezvénybiztosítások során a rendészeti célból és a gyülekezési joggal kapcsolatban végrehajtott biztosítási tevékenységet. A rendőrségnek ugyanis joga és kötelessége megfelelő intézkedéseket foganatosítani a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében, és e célból akár felvételt is készíteni az ott nyilvánosan megjelenő személyekről, így akár országgyűlési képviselőről is, írják a közleményben.

Az állított jogellenes megfigyelésekkel kapcsolatos ügyrészt az ügyészség külön eljárásban bírálta el, az alapügy nyomozása továbbra is folyamatban van.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!