Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Átlátható közbeszerzések, működő díszkutak, szépülő játszóterek

A csütörtöki közgyűlést követően Márki-Zay Péter volt a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorának vendége. A polgármester többek között az önkormányzati beszerzési eljárások szigorításáról, a játszótérfelújításokról és közterületi szökőkutak újraindításáról beszélt. 

Jelenleg hetvenhét közfoglalkoztatottat alkalmaz az önkormányzat, abból húszan szemetet szednek a város közterületein. A városi közgyűlésen elhangzott, hogy ha kevesebb lenne a szemét az utcákon és tereken, a közmunkások egy részét át lehetne irányítani más fontos területekre. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a városban mintegy ezer hulladékgyűjtő található, így nem kell messzire vinniük a város lakóinak a szemetet, ha kulturált módon akarnak megszabadulni attól.

Az eldobobott szemét összegyűjtése kb. 25 millió Ft-ba kerül évente. Különösen érthetetlen a szemetelés akkor, ha tudjuk, hogy ezer hulladékgyűjtő van a városban.

Márki-Zay Péter szerint örvendetes, hogy a közmunkások száma évről évre csökken, hiszen ez azt jelenti, hogy kisebb a városban a munkanélküliség, mint a korábbi években, ugyanakkor továbbra is szüksége van az önkormányzatnak ezekre az emberekre, hiszen a szemétszedés mellett számos közfeladatot kell ellátniuk. 

A közgyűlésen beszámoló hangzott el a városi játszóterek állapotáról és fejlesztéséről. A népkerti játszótéren például várhatóan augusztus 20-án adják át azt a hajó alakú építményt, melyben több játékelem kap majd helyet. Addig is több fejlesztés lesz a területen, amire 40 millió forintot költ a város. A külterületi játszóterek jó állapotban vannak, így jelenleg főleg a belterületi fejlesztésekre koncentrálnak a városházán. A játszótér fejlesztési programot jövőre fogják befejezni, hiszen addigra minden játszóelemet biztonságossá és korszerűvé tesznek. A játszóterekről szóló rész itt kezdődik.

A városi közbeszerzések átláthatóságát segíti elő az a módosítás, amely a beszerzési tanács által ellenőrzött szerződések értékhatárát félmillió forintra csökkenti. Márki-Zay Péter szerint ez egy jól működő kontroll volt eddig is, hiszen a beszerzési tanács rendszeresen vizsgálta ezeket a pályázatokat, de eddig a felső határ egymillió forint volt. A polgármester azt várja ettől a rendelkezéstől, hogy még inkább átláthatók lesznek a beszerzési folyamatok az önkormányzatnál, a tanács pedig hasznos javaslatokat tesz majd le az asztalra. 

Az is egy fontos változás, hogy eddig 3 millió forintig kellett nyílt eljárással beszerezni eszközöket, de ez az értékhatár mostantól 1 millió forint lesz. Ennek a rendelkezésnek is az a célja, hogy csökkentsék a visszaélések lehetőségét az önkormányzati beszerzések esetében. A város vagyonának megóvása mindennél fontosabb – mondta a polgármester -, ezért is igyekeznek minden területen tiszta versenyt hirdetni. Akik ezt kifogásolják, nem értik a demokratikus államokban elengedhetetlen piaci viszonyok hasznosságát. A Magyarországon elharapózó korrupció nem pusztán az önkormányzatok vagyonát zsugorítja Márki-Zay Péter szerint, hanem a tisztességes állampolgárokét is. 

Ezért fontos a nyílt verseny, és hogy mindig a legolcsóbb, legkedvezőbb ajánlat nyerjen. Ez érvényes a lakáseladásokra is, hiszen teljes áron, nyílt eljárásban értékesítik az önkormányzati ingatlanokat. Márki-Zay Péter emlékezetetett arra, hogy a város előző vezetése komoly kedvezményekkel adott el önkormányzati lakásokat, ezzel jelentős veszteségeket okoztak a költségvetésnek. Ráadásul a most eladott ingatlanok 90 százaléka ipari parki terület, így a munkahelyek létesítésével komoly hasznot hoznak a városnak. A vásárhelyi ipari parkkal kapcsolatos az az örömteli hír is, hogy az itt lévő 37 hektáros területből 30 hektárt már értékesített az önkormányzat. Az ipari park bővítéséről a beszélgetésnek ebben a részében volt szó.

Végül arról beszélt a polgármester, hogy megújulnak a dísz- és ivókutak Hódmezővásárhelyen, ami a kánikula közeledtével jó hír a város lakóinak.  Az úgynevezett „halacskás kút” az Oldalkosár utcánál már működik, de az „oroszlános kút” a szolgáltató ház mellett sajnos egyelőre javítás alatt van, de rövidesen abban is csobog majd a víz. Már működik viszont a „korsós lány” kút a Fekete Sas mellett, a „libás lány” pedig hosszú idő után ismét régi pompájában várja a Népkertben az arra sétálókat. Működik a Nagy András János-kút is a Kálvin téren, amelyben korábban nagyon ritkán láthattunk vizet.

A Bakay-kút felújítása is zajlik, amely a körülötte lévő park teljes rehabilitációjának részeként szintén vízzel telik meg a vízforgató berendezés kiépítése után. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!