Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Minden tizedik matektanár nem is az

Négy év alatt a korábbi két-háromszorosára emelkedett az iskolákban a különböző tárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya – derül ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaságtudományi Intézetének friss kiadványából.

A Népszava azt írja, az általános iskolákban 2020-ban a természettudományi tárgyakat tanítók 10, a matematikát tanítók 9, az idegen nyelvet tanítók 8, az összes szakos tárgyat oktatók 7 százalékának nem volt szakképesítése a tárgy tanításához.

A szakképző iskolákban – ahol hároméves képzést kínálnak, amely érettségit nem ad – a matematikát tanítók 12 százaléka, az összes szakos tárgyat oktatók 10 százalékának nem volt megfelelő szakképesítése.

A lap hozzáteszi: az érettségit adó szakképző intézményekben 4-6 százalékos arányok alakultak ki 2019-re, míg a legjobb helyzetben a gimnáziumok vannak, ott 2020-ra 3-4 százalékos az arány, de itt is jelentős volt a növekedés a 2010-es 1-2 százalékos arányokhoz képest.

A települések közül a legrosszabb helyzetben a községek vannak, ahol a képesített pedagógusok hiánya minden szakos tantárgy esetében meghaladja a 10 százalékot: 2020-ra már több mint 14 százalékra emelkedett azoknak a tanároknak az aránya, akik szakos képesítés nélkül tanítanak például fizikát, kémiát, biológiát.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!