Porcelanvasar 970×250 -1

A jövő héten indul a szúnyogirtás Hódmezővásárhelyen

Csütörtökön Márki-Zay Péter polgármester volt a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorának vendége. Többek között arról volt szó az adásban, hogy folytatódik az Alföldön egyedülálló 3 és fél kilométeres téglafal felújítása, és indul a városi úthálózat kátyúzása is. Elhangzott, hogy az önkormányzat továbbra is keresi a lemondott jegyző utódját.

Márki-Zay Péter igazi sikertörténetnek nevezte a közelmúltban közadakozásból elkészült Rotary-sétányt, és emlékeztetett arra, hogy folytatódik közös örökségünk, a városi kőfal felújítása is. Eddig az Erzsébet Kórház és a Bethlen Gimnázium közötti szakasz állagmegóvása történt meg, és most újabb részeken kezdődnek el a munkálatok. Cél, hogy jól láthatóvá tegyék az eredetileg árvízvédelmi céllal épített falat, illetve hogy parkosítással, zavaró, oda nem illő építmények elbontásával élhetőbbé tegyék a környékét.

Néhány nap múlva elkezdődik a város közlekedési útvonalainak kátyúzása. Egy modern internetes alkalmazásnak (QTA) köszönhetően a polgárok is bejelenthetik, ha veszélyes útszakaszokat látnak a városban. A munkálatokra 50 millió forint áll rendelkezésre az önkormányzat büdzséjében. A Klauzál közben ugyanakkor már a teljes útfelületet aszfaltozzák, mert itt az út rossz állaga miatt már nincs értelme a kátyúzásnak. Folytatódik a kerékpárutak javítása is, hiszen fontos, hogy a közlekedési útvonalak biztonságosak és kényelmesek legyenek a két keréken közlekedők számára is. Márki-Zay Péter jelezte, hogy kormányzati segítségre is számítanak a helyi utak felújításánál, és reméli, hogy a Belügyminisztériumhoz beadott pályázatukat Lázár János országgyűlési képviselő is támogatja majd.

A város zöld területeinek karbantartása is zajlik, így a fűnyírás is jól halad a legtöbb helyen. A polgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly kiválóan megoldották a fűnyírást a városban a közterületeken, és ezt várja el az idén is. Ugyanez érvényes a szúnyogirtásra is. A 2021-es évben hatékonyan vették fel a harcot a vérszívókkal, és az idén is mindent megtesznek azért az önkormányzatnál, hogy minél kevesebb csípéssel megússzuk a szúnyoginváziót. Május 16-án és 17-én indul a kombinált földi kémiai irtás, majd röviddel ezután, május 20-án a szintén vegyi védekezés a szúnyogokkal szemben. Ez utóbbit az országos katasztrófavédelem végzi, de a város a saját pénzéből is rendel légi irtást. Ezt kiegészíti egy biológiai gyérítés is, amit a szegedi minta alapján végeznek el.

Beszélt arról is, hogy keresik a februárban lemondott városi jegyző utódját. Azóta a jegyzői jogkörben eljáró aljegyző felügyeli a törvényességi munkát a városházán. Az első pályázat eredménytelen lett, ezért újra meghirdették az állást. Ezen kívül új főkertészt is keres a város, és erre az állásra eddig ketten jelentkeztek. Márki-Zay Péter felhívta a figyelmet arra, hogy szemétszedési akció lesz a hétvégén. Várják az önkéntesek jelentkezését, a cél pedig az, hogy minél több illegális szemétlerakót számoljanak fel. Végül a polgármester jelezte, hogy jól halad a szentesi úton a hulladékudvar kialakítása, ahová majd a vásárhelyiek elvihetik a veszélyes hulladékukat.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!