Hód-Fürdő Kft.: pontosabban meghatározhatják ezentúl a kibocsátott szennyvíz mennyiségét

Körülbelül két hét múlva helyezik üzembe azt a mérőórát, amely pontosan fogja mutatni a Török Sándor Strandfürdőből és Gyarmati Dezső Sportuszodából kibocsátott szennyvíz mennyiségét. A beruházás igen jelentős megtakarítást eredményez majd, hiszen eddig nem volt pontos a vízmennyiség meghatározása. Fontos változás az is, hogy bizonyos mostantól jelentős mennyiség kerül a Hódtói csatornába, ugyanis ami nem minősül szennyvíznek, az beleereszthető a vízelvezető rendszerbe.

Régóta szerepel a Hód-Fürdő Kft. tervei között egy pontos mérőóra felszerelése, ami egyértelműen kimutatja, hogy mennyi szennyvizet bocsát ki a létesítmény. Ennek előzménye, hogy 2020-ra kialakult egy erőteljes aránytalanság a szolgáltató Alföldvíz Zrt. felé kibocsátott szennyvízszámla és a valós vízmennyiség között. 2021 januárjában részletesen megvizsgálták a tételeket, mivel eddig a becsléseknek jelentős szerepük volt a szennyvíz mennyiségének meghatározásában. Ennek eredményeként igen komoly pluszkiadása lett a strandnak.

2021 márciusára kaptak egy olyan kompenzációs számlát, amely 2019 novemberétől 2021 márciusáig megterhelte a céget gazdaságilag, nyilatkozta Katona Zsolt, a Hód-Fürdő Kft. ügyvezető igazgatója. Ez kicsit mellbevágó volt, mondta, hiszen ez felülírta az éves tervüket és gyakorlatilag 40 millió forint nettó összeggel terhelte meg a 2021-es év működését.

A cég ezt követően határozott arról, hogy a létesítmény mellett egy mérőórát helyeznek el. A munkálatok a befejezésükhöz közelednek, így várható, hogy mostantól radikálisan fog csökkenni az önkormányzati cég szennyvízszámlája. Az új mérőóra segítségével megelőzhetők lesznek a viták a létesítmény és a szolgáltató között.

Azt remélik tőle, hogy az éves szennyvíz kibocsátásuk 25-30 millió forinttal fog csökkenni. Az is komoly spórolást jelent a cégnek, hogy a létesítményből most már nem minden víz kerül bele a szennyvízhálózatba, hiszen a mennyiség egy részét a Hódtói csatornába terelik. Ez a víz természetesen nem károsítja a környezetet, hiszen nem tartalmaz olyan összetevőket, melyek rontanák az élővíz minőségét.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!