Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nincs személyi változás: Dr. Fendler Judit maradt a Szegedi Tudományegyetem kancellárja

2022. augusztus 1-jétől újabb öt évig látja el az SZTE kancellári teendőit Dr. Fendler Judit. Kinevezését a 2022. május 2-i Szenátusi ülésen Prof. Dr. Szabó Gábortól, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnökétől vette át. Dr. Fendler Judit 2016 augusztusa óta irányítja kancellárként a Szegedi Tudományegyetemet.

„Véleményem szerint a Szegedi Tudományegyetem jelenleg is az ország egyik legkiválóbb felsőoktatási intézménye, ahhoz pedig, hogy pozíciónkat tovább erősítsük a nemzetközi szférában is, folytatni kell a már Klebelsberg Kunó által megkezdett egyetemi építkezéseket és fejlesztéseket” – fogalmazott Dr. Fendler Judit, aki kiemelte: az egyetemi saját forrásokból, kormányzati és uniós támogatásból megvalósult több tíz milliárdos fejlesztések közül az egyik legnagyobb beruházási terv a Kardiovaszkuláris Kiválósági Központ létrehozása, amely a gyógyítás, az oktatás és a kutatás színtere is lesz egyben.

Elmondta azt is, hogy hamarosan befejeződik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának felújítása. Az ELI-ALPS köré megálmodott Science Park fejlesztése pedig az év elején fontos mérföldkőhöz érkezett, megtörtént az Inkubátorház átadása. Ezen kívül megújult a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Koraszülött Intenzív Osztály, az év elején pedig befogadta az első vérmintákat az SZTE Biobank. Folyamatban van többek között az Északi Klinikaparkban a volt Sebészeti Klinika teljes átalakítása és felújítása. Itt valósul meg a régóta hiányzó Egészségügyi Képzési Tömb is, valamint zajlik a Tisza-parton a Gyermekpszichiátria kialakítása és az Infektológiai Klinika építése. A gyermek sürgősségi ellátás is teljesen átalakul, hamarosan ott is kezdődik az építkezés. Külön öröm, hogy az RRF források egyik első fejlesztése a Fogorvostudományi Kar új épülete lesz, ez az építkezés júliusban indulhat. Soha ennyi toronydaru nem magasodott még Szeged városa fölé, mint az utóbbi években.

Az elmúlt évek során az SZTE feladatrendszere nagymértékben kibővült, az Egyetem a régió központi motorjaként funkcionál, írja közleményében az egyetem.

„A Szegedi Tudományegyetem kancellári megbízatását eddigi szakmai pályafutásom csúcsának tekintem, hiszen munkámmal Magyarország egyik legkiemelkedőbb oktató, kutató és gyógyító intézményét szolgálhatom” – hangsúlyozta Dr. Fendler Judit, aki szerint az egész magyar felsőoktatás és az ország számára egyaránt fontos, hogy a szegedi egyetem megvalósíthassa azokat a szakmai fejlesztési terveit, melyek révén egyre előkelőbb helyre emelkedhet a világ egyetemeinek rangsorában.

Kancellárként mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődés igényeinek megfelelően változhasson az oktatás. Célja annak elősegítése, hogy az SZTE-n kiemelkedő tudományos eredmények szülessenek mind az alap-, mind pedig az alkalmazott kutatások területén és, hogy az iparral és más külső szereplőkkel való együttműködés révén nőjön az egyetem saját bevétel-termelő képessége. Egészségügyi közgazdászként kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy Szegeden és az egész régióban megvalósuljon a XXI. század igényeinek megfelelő betegellátás, és hogy nőjön az egyetem szakember-vonzási és megtartási képessége.

Dr. Rovó László és Dr. Fendler Judit vezényelte le Szegeden a Tudományegyetem modellváltását, és lett alapítványi fenntartású 2021. augusztus 1-jétől. Mindazonáltal az ezzel kapcsolatos szenátusi ülések és maga a szavazás nem volt mentes az ellentmondásoktól.

Fotók: SZTE/Bobkó Anna

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!