Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Békében a teremtett környezettel – birtokba adták a Rotary-sétányt

Főleg adományokból hozta létre a Rotary Club Hódmezővásárhely a Szőnyi utcánál, a Kőfal mentén a Rotary sétányt, mintegy 11 és fél millió forintból. A projekt hívószavai a környezetvédelem, a fenntartás kis költsége ellenére, vagy éppen ezért a fenntarthatóság. Márki-Zay Péter polgármester azt is elmondta az átadón, hogy részben használhatatlanságuk miatt is, két épületet elbontanak a Kőfal mentén és a későbbiekben, amennyiben engedélyezik, szeretnének egyfajta átjárhatóságot biztosítani. Hamarosan képgalériával is jelentkezünk.

Antalóczy Tibor, a Rotary Club Hódmezővásárhely soros elnöke beszédében elmondta, a beruházás kettős célt szolgál: a vásárhelyiek számára remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít, az ideérkező vendégek pedig megismerhetik a Kőfalat, annak történetét, emellett a beültetett növényeket, az ökoszisztémát is.

Fontos, hogy mindenki sokat jöjjön ide, sok időt eltöltsenek a sétányon, óvják a helyet. Ha pedig ez így lesz, akkor kis költséggel működtethető a Rotary sétány, nagyon kevés vízzel fenntartható lesz a hely, ráadásul nem ivóvízzel, hanem saját kúttal lesz megoldva az öntözés. Bízik benne, hogy hamarosan naplemente után is használhatják majd a helyet, mert napelemes lámpákra fogják cserélni az ottani közvilágítást.

Sirkó Zoltán kertészmérnök folytatta Antalóczy Tibor gondolatait. Elmondta, az ökológiai várostervezést szerették volna bemutatni a projekttel. Rendbetették a talajt, ráadásul minden minden helyi anyagból készült, a komposzt, a faépíték, a burkolat, ezek mind bontott anyagból maradtak vissza. A Green City alapelvből épült meg a park, mondta, és hozzátette, a vizet is igyekeznek helyben tartani, ami azt is jelenti, hogy nem hagyják a csapadékvizet elpárologni. A növények között vannak őshonosak, de elsősorban szárazságtűrőek.

Emellett ő is kiemelte, hogy a rovarvilág megjelenésére számítanak, ezért építették a rovarhoteleket. A nyár közeledtével pedig külön jelentőséget kap, hogy fecskefészkeket helyeztek ki, de hamarosan sarazógödröket is ásnak, amelyekből ezek a madarak „tataroznak” vagy új fészkeket építenek.

Számítanak a környező oktatási intézmények aktív közreműködése, a bölcsődétől egészen az egyetemekig.

Márki-Zay Péter polgármester is azt emelte ki, hogy a természetes és az épített környezet harmóniája ez a beruházás, amelyhez a város adott ugyan segítséget, de önkéntes munkával valósult meg.

A Kőfallal kapcsolatban annyit még elmondott, hogy a Tóalj utcában két házat lebontanak, az egyik menthetetlen állapotban van ezek közül. Szeretnék esetleg azt elérni, hogy az így felszabaduló hely segítségével a Kőfal átjárható legyen, de a Műemlékvédelmi feladatokat ellátó hatóság mondja majd meg.

A város fontos összetevője a közösségépítés, erre jó példa a Rotary Club. Ő is elmondta, megvalósítandó feladat még a kút, a fecskék sarazógödre és a közvilágítás.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!