Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Bethlen: saját erőből újítják az egyik épületrészt – a további munkálatokhoz a Modern Városok Programra lenne szükség

A Bethlen Gábor Református Gimnázium felújításának ügyében, a Modern Városok Program keretén belül 2017 óta kevés előrelépés történt. Jelenleg egy 400 milliós mosdókat, nyílászárókat és lifteket tartalmazó fejlesztést önerőből valósít meg az Ótemplomi Református Egyházközség. Bán Csaba, az iskolafenntartó képviselője bízik abban, hogy a keddi Lázár János-Márki-Zay Péter találkozó a Bethlen felújítását és bővítését is felgyorsíthatja.

A Bethlen Gábor Református Gimnázium önerőből kezdte meg a Beszédes Kornél építész által tervezett rész felújítását. Ebben az épületszárnyban a biológia és nyelvi termek vannak, és amely épületrészben a nyílászárókat és a mosdókat is felújítják, nyilatkozta Bán Csaba, az iskolafenntartó képviselője.

Az épületnek lapos teteje van, és ennek a tetejére fognak két tantermet építeni, művészeti szaktantermek és kórus részére, mondta.

Részleges akadálymentesítést is végeznek, ennek érdekében az épületszárnyba lifteket építenek be, amely a Beszédes rész valamennyi emeletére, és a főépület 2 szintjére el tudja szállítani az arra rászorulókat.

A Modern Városok Program hódmezővásárhelyi részének eleme a Bethlen Gábor Református Gimnázium műemlék épületének felújítása, bővítése és felújítása, azonban ez 2017 óta megakadt, annak ellenére, hogy az önkormányzat is a projekt előkészítésének a segítségére volt: egyrészt az elektromos hálózat növelését készítették elő egy kisebb beruházással, másrészt területet adtak át a szomszédos Alföld Galéria udvarából.

Ezért döntött úgy a fenntartó, hogy ezeket a munkálatokat kicsiben ugyan, de a pénztárcájukhoz mérten elkezdik, úgy, ahogy a Modern Városok Programja révén azt megálmodták. Ezeknek a jelenleg folyó munkálatoknak a becsült értéke 400 millió forint, de előfordulhatnak előre nem látható munkálatok, amik ezt az összeget megnövelhetik.

Lázár János és Márki-Zay Péter keddi találkozója után a fenntartó bizakodó. Bán Csaba azt reméli, hogy az együttműködés pozitív hatással lesz a Bethlenben zajló beruházásra, és a felújítás hamarosan már a Modern Városok Program 5 milliárd forintos támogatásával folytatódhat.

A mostani munkálatok határideje augusztus vége, tehát úgy tervezik, hogy az új tanévet már a felújított épületrésszel fogják indítani. A felújításnak külön, egyfajta eszmei jelentőséget ad az is, hogy az iskola, egész pontosan az elődök által végzett oktatási és nevelési tevékenység a jövőre ünnepli 300. évfordulóját, ezért a következő egyben egy ünnepi tanév is lesz.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!